Djeca idu u školu koja je trebala biti srušena prije 28 godina! Zgrada je toliko loša da im ne žele dati novac za obnovu

Izvo: O.Š. Jure Kaštelana

Iako je rok za izgradnju i rekonstrukciju Osnovne škole Jure Kaštelana trebao biti rujan 2021., do danas je izgrađen jedino idejni projekt, piše Srednja.hr. Roditelji učenika sa zagrebačke Savice upozoravaju da im djeca idu u školsku zgradu koja godinama ima pukotine po zidovima te u kojoj čak ni podovi nisu ravni. Škola je sagrađena je 1967. godine, a polumontažni objekt već iduće, 1968. godine, nije odgovarao tad donesenom Zakonu o gradnji. Namjera je bila da se koristi 25 godina, no dočekat će svoju 54. godinu rada.

“U zagrebačkom kvartu Savica, samo 3 km od Trga bana Jelačića, nalazi se Osnovna škola Jure Kaštelana koju pohađa oko 600 učenika. Školska zgrada je stara više od 50 godina, dotrajala je u građevinskom smislu i nesigurna te bi ju po nalazu statičara bilo jeftinije srušiti nego popravljati. Zbog pucanja zidova, koja traju već nekoliko godina, vidljiva su ozbiljna oštećenja u vidu pukotina zidova, koja jasno ukazuju na problem s nosivom konstrukcijom objekta, stolarija je dotrajala, podovi su nagnuti i u lošem stanju, u pojedinim učionicama u podnoj ploči su pukotine i ne mogu se svi prozori otvoriti”, stoji u peticiji koju su pokrenuli roditelji djece sa Savice.

Napominju kako je zgrada energetski neučinkovita i ima azbestni krov te postojeći prostori ne odgovaraju trenutnim pedagoškim standardima. Rok za izgradnju i rekonstrukciju bio je 9. mjesec 2021., a do danas je izrađen jedino idejni projekt. Tek slijedi ishođenje lokacijske dozvole, glavnog projekta, građevinske dozvole pa ponovno javna nabava za odabir izvođača radova. Potrebno je riješiti i vlasničke odnose.

“Pozivamo sve Vas da nam pomognete i potpišete peticiju kojom apeliramo na Grad Zagreb kao investitora u postupku rekonstrukcije i dogradnje školske zgrade Osnovne škole Jure Kaštelana na što brže rješavanje ovog velikog problema za sigurnost naše djece, traže u peticiji koju je to trenutka pisanja ovog teksta potpisalo više od 600 građana.”

Traže što brže rješavanje projektne dokumentacije, ishođenje potrebnih dozvola te što brže izvođenje samih radova i konačne rekonstrukcije. Žele djeci osigurati pohađanje statički sigurne škole, odvijanje nastave u jednoj smjeni, djeci s teškoćama u razvoju nesmetano kretanje na kat s obzirom na to da je u planu i lift, prostor za djecu po trenutno važećim pedagoškim standardima te moderne sportske terene oko škole i dodatnu suvremenu školsku dvoranu. Peticiju možete potpisati ovdje.

Zgrada je toliko loša da im ne žele dati ni novac za obnovu

Pišući tada za 24sata, Desni Gaščić  još je 2018. napravio reportažu o navedenoj školi te se uvjerio u stanje zgrade koja nema ni jedinstvene temelje. Polumontažni objekt škole sagrađen je 1967. godine, a kao takav već iduće, 1968. godine, nije odgovarao tada donesenom Zakonu o gradnji (jer je nakon katastrofalnog potresa u Skopju jugoslavenska federacija postrožila navedeni zakon). U trenutku gradnje planirano je da se škola koristi 25 godina. Trebala je, dakle, biti srušena još 1992., prije punih 28 godina, ali će polumontažni objekt uskoro dočekati i 54. godinu rada, piše Gaščić za Srednja.hr.

– Škola nikad nije ni napravljena do kraja, u skladu s projektom. Nažalost, iako azbest dokazano izaziva rak, mi još uvijek imamo azbestni krov, a jedan dio zgrade sjeda pa nam pucaju zidovi – ispričao je Gaščiću 2018. ravnatelj Krešimir Supanc.

Hodajući hodnicima škole nekoliko desetaka minuta udaljene od centra Zagreba primjećivalo se još tada da je pod nagnut, a pukotine su se nalazile gotovo na svakom zidu. Ravnatelj je pričao kako je svašta pokušavao, no bezuspješno. Odbili su ih i na natječaju za novu stolariju jer su ulaganje u takvu zgradu smatrali neisplativim. U knjižnici su više puta mijenjali laminat, no on bi se svaki put bi se ponovno digao jer se ne bi moglo otkriti odakle dolazi vlaga. Priča se kasnije promijenila, Grad je obećao obnoviti školu. Međutim, sve je opet stalo.


Komentari