‘DEVASTRIAN, ZAPIŠ** I RAZBIJEN!’ Spomenik Juriju Gagarinu na Trešnjevci: ‘Postoje valjda drugi načini za iznošenje svog mišljenja’

Spomenik Juriju Gagarinu, foto: Mapiranje Trešnjevke

Mapiranje Trešnjevke je projekt čiji je cilj istraživanje lokalnog identiteta Trešnjevke, a u svojim redovnim objavama na Facebooku često ukazuju na trešnjevačke probleme, radosti, ali i neobičnosti i znamenitosti.

Ovoga puta izvijestili su o razbijenom spomeniku prvom čovjeku u svemiru Juriju Gagarinu koji se nalazi u Parku Stara Trešnjevka.

“Ne ulazimo ovom prilikom u način na koji je došlo do postavljanja biste Gagarina u Park, pa ni u to kako ona izgleda, i na što liči oblikovanje postamenta. Ukazujemo na nešto drugo; postament je totalno devastiran, razbijen, malo je reći zapiš** i nešto drugo”, napisali su u objavi.

“Bez obzira o kakvom se spomeniku ili skulpturi u javnom (našem zajedničkom) prostoru radi, neopravdano je ovako nešto. Bez obzira na bilo kakve ideološke predznake, radilo se o spomeniku palim partizanima, kikirikiju kao simbolu odlaska u kino ili Gagarinu”, upozorili su iz Mapiranja Trešnjevke.

Za kraj su poručili – “postoje valjda drugi načini za iznošenje svog mišljenja”.


Komentari