ČUDO NA KAMENITIM VRATIMA! Znate li zašto Dan grada obilježavamo baš na taj datum, ali i kada se i zašto prije toga slavio?

Foto: Screenshot

U ponedjeljak smo obilježili Dan grada Zagreba, a znate li zašto baš 31. svibnja? Naime, dan metropole obilježava se na spomen događaja iz 1731. godine, kada je uslijed požara koji je zahvatio tadašnji Gradec i Kaptol, na nevjerojatan način ostala sačuvana slika Majke Božje od Kamenitih vrata.

Pretražujući tamošnje zgarište, Zagrepčani su usred pepela pronašli neoštećeni sliku Majke Božje. Izgorio je i drveni okvir, ali slika – ne. Svjedočanstvo o tome zapisao je domaći povjesničar Adam Baltazar Krčelić.

Sve od tog nevjerojatnog događaja, stanovnici Gradeca, kasnije i Zagreba, tu sliku posebno štuju. Izgradili su joj i oltar unutar ovnovljenih Kamenitih vrata i sve do danas postoji običaj da se prolaznici prekriže, pomole ili poklone tamo. Mnogi u problemima, ili pak oni zahvalni, tamo pale svijeće.

Inače, slika je dimenzija 57×47 centimetara, naslikana je na lanenom platnu te potječe iz 16. stoljeća. Na njoj Bogorodica desnom rukom drži Isusa, a u lijevoj joj je žezlo. Na dnu slike je Mjesec, a Marija je ogrnuta plaštom sa zlatnim zvijezdama.

Godine 1778. zagrebački majstor Ivan Korta izradio je željeznu ogradu pred slikom. Prilikom 200. obljetnice očuvanja slike, 31. svibnja 1931. godine, Marija je svečano okrunjena zlatnom krunom. Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić proglasio je Majku Božju od Kamenitih vrata zaštitnicom grada Zagreba, a od 2000. godine taj se dan obilježava kao Dan grada Zagreba.

Inače, od 1993. do 2000. godine Dan grada se obilježavao 16. studenog, na dan kada je kralj Bela IV. 1242. Gradec proglasio slobodnim kraljevskim gradom, a prije toga 10. svibnja – na dan kada su partizani ušli u Zagreb.


Komentari