BOŠNJACI SLAVE SVOJ DAN! Prema posljednjem popisu stanovništva, u Zagrebu boravi više od 8 tisuća pripadnika ove manjine

Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba u suradnji s Vijećem bošnjačke nacionalne manjine Zagrebačke županije, Bošnjačkom nacionalnom zajednicom za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju i Bošnjačkim kulturno – umjetničkim društvom “Sevdah” Zagreb organizira obilježavanje “Dana Bošnjaka” koje će se održati u utorak, 28. rujna 2021. godine u 19 sati u Novinarskom domu Zagreb.

Dan Bošnjaka obilježava se povodom usvajanja Deklaracije o vraćanju povijesnog nacionalnog imena Bošnjak na zasjedanju Prvog bošnjačkog sabora u Sarajevu, 28. rujna 1993. godine, a tada je vraćen i povijesni naziv materinskog jezika – bosanski jezik. Iz tog razloga, u okviru ovogodišnjeg programa bit će izložena izložba “Bosanski jezik” Centra za dijasporu “Mreža” kojom se kroz bogate ilustracije iz Arhiva BiH i Historijskog arhiva Sarajevo nastoji istaknuti višestoljetna tradicija i kontinuitet bosanskog jezika.

Inače, prema posljednjem popisu stanovništva, onom iz 2011. godine, u Hrvatskoj boravi oko 31.479 Bošnjaka od čega najviše u Gradu Zagrebu, 8.119.

Komentari