Bio je okupljalište zagrebačke elite: Legendarni lokal mjesecima propada, saznali smo što se događa

Od glumaca do članova Vlade - svi su htjeli biti viđeni u kultnom Charlieju (Foto: Goran Mehkek /Kristina Validzic/ CROPIX

Malo koji kafić u Zagrebu može se nazvati legendarnim, ali za Charlie u Gajevoj 4 taj se izraz bez ikakve dvojbe može iskoristiti. Osnovan još 1972. godine, kultni birc postao je sinonim za zagrebačku špicu, a ondje su do zalazili apsolutno svi koji su se smatrali poznatima.

Propada nekad poznati zagrebački dragulj, prste u obnovi imao je i Bandić: Matoš je tu popio ‘plantaže’ kave

Glumci, sportaši, pjevači, novinari, političari, estradnjaci – baš svi su voljeli popiti kavu u Charlieju, a jedno od najfrekventnijih lica bilo je ono legendarnog trenera Ćire Blaževića. On je ondje najradije ispijao mali macchiato i Cedevitu od limuna.

1 euro = 7,53450 kuna

Kad je u veljaču ove godine preminuo legendarni Ćiro, Charlie mu je počast dao tako da su na jedan od stolaca stavili njegovu omiljenu narudžbu – macchiato i Cedevitu – zajedno s fotografijom trenera svih trenera, zapaljenim lampašem i Dinamovim dresom.

Posljednji pozdrav Ćiri Blaževiću od djelatnika Charlieja (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Prostor je dan u zakup

No, već više od pola godine ispred kafića nema stolova, a prostor je obljepljen papirima i plakatima. Nema više Charlieja, zabrinuli su se mnogi, a ubrzo su se spomenule i priče da lokal preuzima Franck koja će ondje raditi svoju “specialty coffee”.

No dogovor je, izgleda, na kraju propao, pa je Charlie završio na bubnju. Poslovni prostor je Republike Hrvatske preko svog društva Državne nekretnine dala u zakup, a minimalna zakupnina je 1132,86 eura.

Natječaj je trajao do 27. listopada, a prema dokumentaciji s otvaranja ponuda, na poziv se javilo čak 18 ponuditelja. Najveću ponudu među njima dala je tvrtka Profi Coating d.o.o, koja je ponudila 5060 eura za prostor od 44 kvadrata, odnosno 115 eura po kvadratu.

Otkrili smo bizarnu pozadinu propasti Kraljičinog zdenca, zakupcu prekipjelo: ‘Sad ću vam sve reći’

Kafić koji je rodio špicu

Kako su nam odgovorili u Državnim nekretninama, ugovor s najvišim ponuditeljem još nije potpisan te je sklapanje istog u tijeku, a od planova za budućnost lokala čije ime vrlo vjerojatno zna gotovo svaki stanovnik Zagreba zna se samo da će se ondje i dalje obavljati ugostiteljska djelatnost. Kako bismo saznali više obratili smo se mailom i telefonski novom zakupcu, no on nam je samo kratko rekao da je na putu.

U kafiću se okupljala i politička elita (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Vlasnik i osnivač “Charlieja”, podsjetimo, bio je bivši nogometaš Dinama Mirko Braun (Charlie), a nakon njegove smrti 2004. vođenje lokala i tvrtke preuzela je njegova supruga Zdenka. Ona je preminula 2021. godine, a posao su dalje uzeli njezini nasljednici.

Kafić je to bio koji je praktički rodio zagrebačku špicu, a pokojni saborski zastupnik Vlado Gotovac znao je govoriti da su iz njega “kretale sve političke kampanje”. Ondje su dolazili svi gradonačelnici, predstavnici državnog vrha i sva ostala društvena krema.

No, čini se da poslovanje nije išlo sjajno, jer je 2020. godine tvrtka završila pred stečajem zbog neplaćenih dugova u iznosu od 38.908 kuna. Ovog proljeća uklonjeni su stolovi s terase te je priča o legendarnom kafiću, barem privremeno, bila završena.

 


Komentari