Bill Clinton i Franjo Tuđman na Plesu: 26 godina od povijesnog susreta u Zagrebu

Foto: Youtube screenshot

Na današnji dan, 13. siječnja 1996. godine Republiku Hrvatsku je po prvi put posjetio američki predsjednik Bill Clinton. Ranije tog dana Clinton je posjetio američke vojnike u sastavu NATO-a u bazama u Italiji (Aviano), Mađarskoj (Taszar) i Bosni i Hercegovini (Tuzla), u večernjim satima je sletio u Zagreb. Stigao je nakon što je u Tuzli razgovarao s predsjednikom BiHAlijom Izetbegovićem, a u Zagreb je Airforce One zrakoplovom stigao u večernjim satima gdje ga je dočekao predsjednik dr. Franjo Tuđman.

Foto: Youtube screenshot

Iako je susret bio kratkotrajan ostao je zapamćen po nizu neobičnih detalja. Za početak, Clinton je u posjet Hrvatskoj došao odjeven u kožnu, avijatičarsku jaknu. Ponuđeno je bilo i Clintonu da zasvira saskofon, no on je to odbio.

Zanimljivo je i da je po slijetanju zrakoplova i susretu s Clintonom, Tuđman prekršio protokol i pošao pozdraviti razdragano mnoštvo. No, to i nije bilo neobično za Tuđana, a naročito po završetku rata. No, taj potez nagnao je Clintona da učini isto. Pridružio se Clinton Tuđmanu pa su zajednički pozdravili okupljene Zagrepčane u zračnoj luci. Takav potez bio je poprilično neobičan za predsjednike jer su prekršili protokol, a svom osiguranju zadali glavobolje. No, sve je prošlo u najboljem redu.

Jedanaest mjeseci kasnije predsjednik Bill Clinton je hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu poslao pismo, vrlo značajan korak u uspostavljanju strateškog partnerstva između SAD-a i Hrvatske, nakon rata.

“Dragi gospodine Predsjedniče, (…) Prošli smo dugi put do postizanja mira u regiji i stvaranja uvjeta da jaka, neovisna i cjelovita Hrvatska zauzme svoje mjesto u zapadnoj obitelji nacija. Vaše osobno vodstvo posljednje dvije godine bilo je apsolutno presudno za okončanje sukoba u nekadašnjoj Jugoslaviji i postavljanje temelja trajnog mira i pomirenja. Uvjeravam Vas da ćemo učiniti sve što možemo i nastaviti Vam pomagati u ovom teškom trenutku – napisao je predsjednik Clinton predsjedniku Tuđmanu. To su Sjedinjene Države dokazale višegodišnjim pomaganjem stabilizaciji stanja u Bosni i Hercegovini i u mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja”, napisao je tada Clinton.

Komentari