BILJNI SLADOLEDI, BURGERI, VEGANSKI MED… Tradicionalni VegeSajam i ove će godine posjetiteljima predstaviti raznovrsnu hranu koja nije životinjskog podrijetla

Foto: Prijatelji životinja

Ljubitelji biljne hrane i dobrog društva, ali i svi oni koji žele probati nešto novo, u subotu će moći posjetiti VegeSajam koji će se održati subotu 3. lipnja 2023., od 8 do 21 sat na Europskome trgu.

Događaj je ovo koji već 12. godinu organiziraju Prijatelji životinja. 30-ak izlagača i restorana nudit će prolaznicima vegansku hranu i kozmetiku koja nije testirana na životinjama, a sve to uz zabavan i edukativan program.

Posjetitelje očekuju i prigodne promocije, popusti i degustacije, a organizatori ističu kako će se građani moći uvjeriti koliko je veganska hrana fina, dostupna i namijenjena svima.

Tu je i edukativni dio putem kojeg će moći saznati zašto izborom biljnih proizvoda ne profitiraju samo ljudi, već i okoliš i životinje. Naime, odabir veganskih jela značajno utječe na smanjenje negativnog utjecaja čovjeka na okoliš, na smanjenje gladi u svijetu te očuvanje voda i drugih resursa, dodaju.

“Građani će moći sjesti za stolove pod suncobranima, odmoriti se te se osvježiti i uživati u hladnoj kombuči, sočnim smoothijima, kavi s biljnim mlijekom, biljnim sladoledima i street-food jelima poput biljnih burgera, humusa s prilozima, falafela, variva, zasitnih salata i slastica bez životinjskog mlijeka i jaja”, navode Prijatelji životinja.

Mala veganska farma

Osim toga, posjetitelji će moći dobiti informacije o veganskom pokretu, razne informativne materijale i recepte te se educirati o tome kako mogu jednostavnim angažmanom pomoći životinjama.

Potpisivat će se i peticija da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja, koja se može podržati i na https://endtheslaughterage.eu/hr/.

Novost ove godine je da će se po prvi put predstaviti Utočište sunčani bregec, mala veganska farma smještena blizu Varaždina na kojoj su svoj zauvijek dom pronašli koza Kate, jarac Spock, svinja Iggy, puran Ernest, patak Gretić, kokoš Stefan i mnogi drugi.

“Od proizvoda, na VegeSajmu nudit će veganski med. Svi će se moći ‘ponoviti’ za majice sa suosjećajnim porukama o pravima životinja iz internetske trgovine Prijatelja životinja i napuniti svoje platnene torbe veganskom kozmetikom, slatkim i slanim namazima, zdravim grickalicama, biljnim sirevima, kobasicama, proizvodima od konoplje, veganskim proteinima i raznim drugim namirnicama, od kojih su mnoge okrunjene V-oznakom”, poručuju organizatori.

Prijatelji životinja pozivaju sve koji imaju viziju o zdravijem, čišćem i suosjećajnijem planetu  da im se pridruže na ovoj jedinstvenoj manifestaciji. Napominju kako VegeSajam slavi održivost i zalaže se za nužnu ekološku osviještenost i osobni aktivizam promjenom svakodnevnih navika u korist svih stanovnika našega planeta.

Ujedno je najava ZeGeVege festivala koji će se održati 1. i 2. rujna 2023., također na zagrebačkom Europskom trgu. Više o 12. VegeSajmu i najave izlagača mogu se pratiti na Facebook-eventu i na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 


Komentari