Bijesni Zagrepčani se ujedinili, a nije ih strah ni kazni: ‘Uljepšajmo sami naš grad, zasadimo male vrtove!’

Nakon razornog potresa, vlasnica jedne zagrebačke slastičarnice i njen susjed odlučili su malo uljepšati grad kako bi ponovno probudili nadu Zagrepčana. U Preradovićevoj ulici napravili su maleni vrt zasadivši biljke oko jednog od stabala.

Vrt je postao hit na Facebooku, ali ipak našao se netko kome je cvijeće zasmetalo pa je sve anonimno prijavio Komunalnom redarstvu.

Kad ‘pravda’ pokaže zube: U središtu Zagreba zasadili cvijeće, netko ih tužio te iz Grada sada traže da sve počupaju

Osobu koja je taj vrt zasadila dočekao je hladan tuš kada je dobila dopis od Komunalnog redarstva koje od nje traži da se očituje o sadnji vrta te isti vrati u prvobitno stanje.

“Da li je moguće da ovo nekome smeta? Stigla je anonimna prijava u kojoj se traži kažnjavanje počinitelja sađenja u Preradovićevoj 14 i vraćanje javne zelene površine u prvobito stanje. Komunalno redarstvo mi je dalo 8 dana da se očitujem. Uz nevjericu da tako nešto može nekome smetati, ne vjerujem niti da je jedna institucija išla po tome postupati, trošiti novce na papir i poštarinu. Da li se postupa po zdravom razumu ili se zaista regira na svaku anonimnu prijavu?”, napisala je razočarana vlasnica vrta.

Zagrepčani su, u najmanju ruku, ostali zgroženi kada su otkrili kako će ostati bez malenog vrta koji je u proteklim tjednima postao jedan od simbola Zagreba nakon potresa. Srećom, nisu stali na tome. Na društvenoj mreži Facebook tako je svanuo događaj podrške vlasnici vrta koji okuplja sve one istomišljenike koji vjeruju kako je ovaj potez prijavljivanja potpuno apsurda, a pitaju se i kome je vrt mogao zasmetati.

“Zasadi vrt! Uredimo Zagreb sami”, naziv je grupe, ali i projekta. Njihov plan je ispuniti metropolu zelenilom.

“Nakon što su naši sugrađani u Preradovićevoj zasadili mini vrt na komadiću zemlje između parkirnih mjesta, dobili su dopis komunalnog gospodarstva u kojem se traži da se očituju te da se taj dio vrati u prvobitno stanje. Naravno slijedi i kazna. Pozivamo sve koji vole ovaj grad da u svojoj ulici posade mini vrt poput ovog u Preradovičevoj. Uljepšajmo sami naš grad, ako treba i uz plaćanje komunalnih kazni. Uredite vrt, objavite fotku uz hashtag #zeleniotpor ili nam pošaljite fotku”, napisali su oni u događaju i naišli na veliku podršku.

Neki su već počeli dijeliti fotografije zasađenih vrtova.

FOTO: Vratite magnoliju

“U Tomašićevoj je jedan vrt već uredjen. Danas ćemo urediti drugi. ❤️”, najavili su iz inicijative Vratite magnoliju. 

Oni drugi, koji nemaju zelenu površinu ispred svojih zgrada i kuća dobili su nešto ekstremnije savjete.

“Za sve koji nemaju zelenu površinu ispred zgrade ili nisu spremni za direktan konflikt s gradskim vlastima odlične su i tzv. “seed bombs” ili doslovno prevedeno “bombe sjemenja”. Vrlo je lako na internetu naći kako ih napraviti. Njih samo u prolazu bacimo na zelenu površinu i čekamo da vidimo što se “primilo”, uputili su ih.

 


Komentari