BICIKLIRANJEM ZAPOČEO EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI: Održana besplatna edukacija, ali i izneseni šokantni podaci

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti (ETM) Udruga Sigurnost u prometu u okviru Programa događanja u Gradu Zagrebu, zajedno s ambasadom Kraljevine Nizozemske, organizirala JE besplatnu Školu bicikliranja 18+.

Iznijeli su naime šokantne podatke MUP-a koji pokazuju da je od 2011. do 2021. u prometu smrtno stradala 222 biciklista, teško ih je ozlijeđeno 3275, a lakše 7477.

Iz Udruge sigurnost u prometu kažu kako infrastrukturni uvjeti trebaju biti bolji, ali i kako se bicikliste treba educirati o pravilima, ali i o pružanju pomoći ukoliko do nesreće dođe. Dodali su kako je u prvih sedam mjeseci u 2021. poginulo 14 biciklista, dok je u istom razdoblju u prošloj godini poginulo njih sedam. Porazan je podatak i da su u 60 posto nesreća krivci bili upravo biciklisti, a njih 42 posto mlađe je od 65 godina.

 

Stoga je u Boćarskom domu održana škola bicikliranja gdje je, nakon teoretskog dijela, održan i praktični dio iz pružanja prve pomoći. Potom su sudionici nastavili do obližnjeg poligona autoškole kako bi se vozili u sigurnim poligonskim uvjetima.

Na kraju edukacije svim su sudionicima uručeni korisni praktični pokloni organizatora i partnera, kao i Priznanje za sudjelovanje u edukaciji. Edukacija je bila besplatna.

 


Komentari