ATRAKCIJA U VLAŠKOJ U novom zagrebačkom restoranu jela spremaju roboti! Evo što sve možete naručiti i koje su cijene

Foto: Bots&Pots

Novi restorani u Zagrebu nisu neuobičajena pojava. Ovaj posao može biti poprilično unosan, a još kada u ugostiteljstvo svoje prste umiješaju i inovatori, onda je to dobitna kombinacija. U Vlaškoj 50, ovog tjedna se otvorio prvi robotski restoran Bots&Pots. Na njemu su dugi niz godina radili poduzetnik Hrvoje Bujas i inovatori Đulijano Nola i Dražen Drnas, a sudeći po prvim reakcijama, ova bi se franšiza ubrzo mogla proširiti u druge dijelove Zagreba.

Robot kuha crni rižot, gulaš, indijske specijalitete…

Detalje zanimljivog projekta za Zagreb.info otkrio je jedan od osnivača Bots&Pots, Hrvoje Bujas.

Foto: Bots&Pots

„Sam proces razvoja ideje trajao je preko šest godina. Inovatori Nola i Drnas su inače moji partneri na projektima te smo se sukladno tomu odlučili i zajedno pokrenuti lanac restorana pod nazivom Bots&Pots. Na pripremama oko restorana radili smo dvije godine“ kaže poduzetnik.

U srpnju prošle godine za to su dobili i priznanje patenta Europskog patentnog ureda koji pruža zaštitu na europskoj razini za zemlje članice Europske patentne organizacije, čime su doprinijeli jačanju Hrvatske i Unije na području inovacija. U projekt su uložili preko 1,5 milijuna kuna, a na pitanje što kažu prvi gosti i kakvi su roboti kao kuhari, Bujas odgovara:

Foto: Bots&Pots

„Proda se između 100 do 150 porcija što je za početak zadovoljavajuće. Ljudima je zanimljivo vidjeti kako izgleda taj proces kuhanja. To funkcionira tako da se u robota ubace svježe i sirove namirnice, a on napravi gotovo jelo. Sve se kuha u jednom loncu, stoga u ponudi imamo crni rižot, gulaš od svinjetine, tjestenine, njoke, curry, chilli con carne. Dakle, paleta ponude je široka pa pored crnog rižota, koji nam je specijalitet, nudimo i indijsku i meksičku hranu“.

Može li robot pogriješiti prilikom kuhanja?

Foto: Bots&Pots

Robot kuhar – Gammachef, u maksimalno do 15 minuta skuha jelo, a cijeli proces izrade nadzire chef Vedran Varvodić. Pored njega, u restoranu radi još šest zaposlenika. Bujas naglašava da je mogućnost da dođe do robotske greške prilikom izrade hrane gotovo nemoguća:

„Svaki robot se puni s hranom i svaka njegova ručica radi određen zadatak. Jedini dio gdje čovjek ulazi u taj proces je punjenje hranom i ako se to ne postavi kako treba, moguća je greška, ali to je zaista svedeno na minimum minimuma- Roboti rade 10 sati bez stajanja i sve prolazi u najboljem redu“.

Otkrio nam je i što se najviše naručuje:

„Djeci su najdraže tortilje, a pored toga se prodaje i svinjski gulaš s brusnicima i crni rižot“.

Cijene jela se kreću od 25 do 65 kuna, a najskuplja je hobotnica na gulaš.

„Naša intencija je da pokažemo da robot može napraviti ukusno jelo, po iznimno povoljnoj cijeni. Mi već u ovim startnim danima vidimo da se ljudi vraćaju. Uskoro će biti moguće i narudžbe, a ciljana skupina su nam poslonjavci koji rade tu u centru ili šire. Također, netko tko želi imati fini obiteljski ručak, to može dobiti kod nas. Mi nudimo brzo, jednostavno i povoljno“, kaže Bujas.

Jedinstveni princip rada

Foto: Bots&Pots

U planu imaju širenje po Zagrebu, ali i Europi.

„Želimo da to bude Novi Zagreb i istok grada. Do kraja godine očekujemo još jednu ili dvije lokacije. Ovo je idealan produkt za širenje i po Europi, odnosno u mjestima u sjevernoj Njemačkoj, Nizozemskoj, ali i Velikoj Britaniji. No, za to treba treba vremena pa zasad sav trud planiramo uložiti u Zagreb jer želimo da cijeli sustav radi digitalizirano“, objašnjava.

Iako robotizirani restorani postoje u svijetu, Bujas kaže da je ovakav princip rada jedinstven.

„U našem slučaju robot radi sa sirovim namirnicama i sam skuha jelo. Takav model, odnosno „full service“ digitalizacija ne postoji drugdje. Zato smatramo da ta franšiza ima veliki potencijal i ono što je najbitnije je da kupac vidi kako ta priprema jela izgleda što je posebna atrakcija i jelo koje naruči je brzo gotovo i uvijek istog okusa“, zaključuje poduzetnik Hrvoje Bujas.

Komentari