Aktivistice danas simbolično zauzete trgove: Konačno se zna i novi termin povorke ponosa

FOTO: Neven Petrović

“Devetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, naših obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna“, javila je udruga Zagreb Pride.

FOTO: Neven Petrović

Iako je povorka ponosa trebala danas biti održana danas, zbog epidemije uzrokovane koronavirusom nije održana, a aktivistice su danas simbolično zauzele zagrebačke kvartove.

FOTO: Neven Petrović

“Želimo pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti, kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira”, kaže se u priopćenju.

Organizatori Povorke ponosa nisu htjeli pristati na ograničenja i zabrane koji bi bili nametnuti u uvjetima pandemije koronavirusa, stoga su događaj odgodili za rujan kada će “po 19. put proslaviti svoju različitost i slobodu, autonomiju svojih tijela, identiteta i ljubavi”.

FOTO: Neven Petrović

Zagreb Pride se od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki, stoji u priopćenju.


Komentari