Ako vam je pojam ‘frtalj’ oduvijek bio nejasan, evo pojašnjenja

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Zagrebački “frtalj planete”.

Šprehe za zagrebačkih ulica postale su prava rijetkost i tek tu i tamo čujemo dobri stari purgerski i Zagrepčane koji “šprehaju po domaći”. Iako zagrebački govor polako blijedi s ulica, neki su izrazi ipak ostali vječni. Jedan od tih izraza svakako je kultni “frtalj”, uz neizostavne izraze prilikom kupovanja “frtalja kruha, koraka jegera i glavice luka”.

Neki Zagrepčani, ali i Zagorci i Prigorci, i danas u dućanima traže, primjerice, “frtalj kruha” i “frtalj kile sira”, no mlađe ih generacije rijetko razumiju pa im je toplo oko srca kada na zagrebačkim ulicama čuju njima dobri stari kajkavski.

Iako je većini Zagrepčana ovaj pojam poznat i upotrebljavaju ga i danas, neki još uvijek nisu shvatili “logiku frtalja”, od samih Zagrepčana do “dotepenaca”. No, Ivan Brnčić, začetnik grupe Zakaj volim Zagreb, odlučio je svojim sugrađanima pojasniti taj pojam.

Malo da pojasnimo ove frtalje u vurama. . Ako je u 6:45 proteklo 45min od ukupno 60 minuta, odnosno tri četvrtine sedmoga sata onda je to „trifrtalja sedam“. jedan frtalj je 15 min iliti 1/4 sata pa to znači ako su tri frtalja =6:45 onda je (jedan) frtalj sedam 6:15″, kazao je Brnčić u grupi i pritom priložio fotografiju.

FOTO: Iz purgerskog rječnika / Zakaj volim Zagreb / Ivan Brnčić
FOTO: Iz purgerskog rječnika / Zakaj volim Zagreb / Ivan Brnčić

Dakle, frtalj je četvrtina nečega, uglavnom četvrtina sata, odnosno 15 minuta. Primjerice, ako nekoga upitate koliko je sati, a u tom trenutku je šest sati i petnaest minuta, odgovorit ćete da je “frtalj sedam”. Ako je u tom trenutku šest sati i četrdeset i pet minuta, odgovorit ćete da je “trifrtalja sedam”. Stoga, 6:15 = frtalj sedam ili jedan frtalj do sedam, 6:30 – pol sedam, 6:45 -trifrtalj sedam.

[box type=”note” align=”” class=”” width=””]S etimološke strane, riječ dolazi iz njemačkog jezika – njem. Viertel znači četvrtina. Zagrepčani tvrde i da se frtalj u Zagrebu koristio i za druge izraze pa je značio i “kvart”.[/box]

Zagrepčani su Ivanu zahvalili na pojašnju i razjašnjenju svojevrsne “enigme” za neke građane.

Uspjeli ste mi razmustačiti ovu zavuzlanciju, koju slušam već četrdeset i šest godina i nikad mi nitko nije uspio objasniti kak to z frtaljima vure funkcionira. Zabadava kaj sam se v Zagrebu rodila, zabadava kaj mi je matematika dobro išla i zabadava kaj znam kaj je frtalj. Nije mi bilo logično i kvit. Već sam otpisala da bum to ikad skužila. A sad se je zahvaljujući Vašem objašnjenju lampica zapalila i sve je sjelo na svoje mjesto“, zahvalila se građanka, ali i naša novinarka “dotepenka”, rodom iz Zagorja, kojoj nikada nije bilo jasno po što točno treba ići kada bi je uputili po “frtalj kruha”.

Komentari