AKCIJA KOD MANDUŠEVCA: Zeleni žele srpanj bez plastike, na glavnom zagrebačkom trgu razvili zanimljivi transparent

Foto: Zelena akcija

Zelena akcija u sklopu kampanje “Srpanj bez plastike” poziva lokalne vlasti diljem Hrvatske da potaknu izgradnju česmi u javnim prostorima gradova kako bi svima osigurale pravo na pitku vodu bez ambalaže te smanjile količine plastičnog otpada.

Aktivisti i aktivistkinje Zelene akcije u utorak su uz fontanu Manduševac na Trgu bana Jelačića u Zagrebu izveli performans kojim su naglasili važnost dostupnosti besplatne pitke vode u javnom prostoru s ciljem smanjenja otpada od jednokratnih plastičnih boca. Razvili su transparent s natpisom “1 česma = 1.000.000 plastičnih boca manje” te postavili simbolične prikaze česmi. Na taj su način htjeli pokazati da je i manjim prostornim intervencijama moguće učiniti pitku vodu dostupnom u javnim prostorima. Manduševac je nekad bila javna česma i to treba postati opet.

Besplatno dostupna pitka voda u javnom prostoru predstavlja komunalni, javnozdravstveni i civilizacijski standard te je osobito važna u smanjenju potrošnje plastične ambalaže. Svake minute u svijetu se kupi milijun plastičnih boca vode. Izgradnjom adekvatnih punktova s besplatnom pitkom vodom te promocijom boca za ponovno punjenje možemo utjecati na smanjenje potražnje za flaširanom vodom. Time se može smanjiti upotreba štetne jednokratne plastike, posebice kad je u pitanju pitka voda, koja bi trebala biti javno dostupna te u potpunosti besplatna.

Voda u boci je tisuću puta skuplja od one iz vodovoda, a kvaliteta joj je često manja. Osim toga, premda u Hrvatskoj imamo relativno visoku stopu prikupljanja plastičnih boca u sustavu povratne naknade, nepotrebno stvaramo otpad za čije je adekvatno gospodarenje nužno uložiti puno energije; od procesa prikupljanja, sortiranja i transporta preko radne snage do same reciklaže. Treba naglasiti da se plastika može reciklirati samo ograničen broj puta, nakon čega dolazi do tzv. “downcyclinga” i kao reciklat završava u proizvodima manje kvalitete nakon čega se nastavlja raspadati na mikro i nano čestice te ostavlja negativne posljedice na ljudsko zdravlje.

Foto: Zelena akcija

Jedinu korist od flaširane vode imaju tvrtke koje proizvode plastične boce i koncesionari koji zakupljuju izvore pitke vode te ju nakon flaširanja kupcima naplaćuju tisuću puta više. Ne smijemo im dopustiti da nastave uništavati okoliš i ljudsko zdravlje, a pritom na nama zarađivati. Rješenje je u sustavu ponovne uporabe i ponovnom punjenju pomoću proizvoda poput bočica za višekratnu upotrebu. Također, Planom gospodarenja otpadom imamo obvezu smanjenja ukupne količine otpada, a postavljanje česmi i posljedično smanjenje nastanka plastičnog otpada doprinijelo bi ispunjenju i tog cilja.

Foto: Zelena akcija

Zelena akcija poručuje svim gradskim vlastima kako je pravo na vodu ljudsko pravo te ih poziva na izgradnju česmi u javnim prostorima kako bi se svima osiguralo pravo na besplatnu pitku vodu bez štetne ambalaže.


Komentari