ADVENT U ZAGREBU: Ove godine bez mase kućica, klizališta, ali uz bogat program! Čak 95 koncerata, žive jaslice, te brojna kulturna događanja

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Kako je već poznato, zagrebački advent će se ipak održati, ali uz epidemiološke mjere te bez klizališta i brojnih kućica s hranom i pićem koje smo imali diljem grada.

Iz Grada su objavili kako će se organizirati Advent i koji će sve sadržaji biti dostupni posjetiteljima.

Prva adventska svijeća pali se na Manduševcu 28. studenog, a ukrašavanje ulica i parkova je počelo već prije nekoliko tjedana. Advent će trajati do 1. siječnja 2021. godine.

Promjene

Ove godine, očekivano izostati će brojne ugostiteljske i ostale adventske kućice, iako smo danas imali prilike vidjeti kako na Trgu postavljaju nešto adventskih kućica, no umjesto njih gastro ponuda će biti osigurana i kroz projekt ‘žićBo’ koji je nastao na inicijativu zagrebačkih ugostitelja. Ugostitelji će u svojim lokalima pripremiti tematske aktivnosti tijekom tjedna i posebna događanja preko vikenda, a gosti će moći izabrati nešto iz ponude i pojesti to s nogu.

Najavljeno je i devet glazbenih programa na različitim lokacijama u gradu u sklopu kojih će biti 95 koncerata, među kojima su i koncerti s božićnih balkona u Tkalči, galeriji Lav i s balkona Hrvatskog narodnog kazališta. Ove godine će zagrebačke ulice puniti zvukovi  Zagrebačkih solista, klapa i sastava koji će svirati tradicionalne božićne pjesme.

Uz koncerte, održat će se i izložba Advent u Zagrebu, a u cijelu priču su se uključili i muzeji. Tako će Advent s ulice preseliti u Muzej prekinutih veza, Muzej mamurluka, Muzej čokolade, Muzej iluzija i Muzej Zagreb ’80.  

Tradicionalne žive jaslice će biti postavljene pred Katedralom od 17. prosinca do 6. siječnja, a u Etnografskom muzeju bit će postav čak 42 različite jaslice iz svih dijelova Hrvatske. 

Novonastala epidemiološka situacija prisilila je organizatore da se Advent ne bazira samo na hrani, piću i suvenirima, pa će tako grad biti prepun kulturnih događanja. Među njima je i ‘Bajka za van’, predstava na Ribnjaku gdje će posjetitelji kroz slušalice slušati priču iz perspektive svih likova dok se šeću kroz park Ribnjak koji služio kao scenografija.

Djed Mraz će se ove godine smjestiti u kazalištu Mala scena, a ako ipak odlučite kupiti suvenir, u sklopu projekta Ilica: Q’ART – Festival zajednice, svoje rukotvorine izlagat će lokalni izlagači-obrtnici uz glazbu i ostale programe.

Advent u virtualnom svijetu

Još jedna novost je i program ‘Virtualni božićni prozori’ koji će preko aplikacije Equinox XR posjetitelje usmjeravati na 20-ak lokacija na kojima će se pripremljeni programi gledati kroz mobitele. Uz to, bit će postavljene i virtualne jaslice.

Ove godine Advent će biti bez klizališta na Tomislavcu zbog nemogućnosti pridržavanja epidemioloških mjera, ali će djeca moći uživati u svom kutku na Vranyczanyjevoj poljani i čarobnom svijetu Orašara oko HNK. Umjesto slikara i dobrih koncerata, na Strossmayerovom šetalištu ove godine će biti postavljen dom jedne tipične zagrebačke obitelji. U Zoološkom vrtu grada Zagreba bit će polarni Advent gdje će posjetitelje kroz vrt provoditi vilenjaci, a nije se odustalo ni od Zagreb Advent Runa.

Komentari

loading...