5 stvari koje niste znali o Zagrebu

FOTO: Marko Prpić

Donosimo 5 manje poznatih činjenica koje će nadopuniti znanje o najljepšem gradu podno Medvednice.

Zaljubljenici u tajne grada Zagreba svakodnevno pokušavaju “ogoliti” ovaj grad, zavirujući u svaki njegov kutak te pomno proučavajući požutjele stranice prašnjavih knjiga. Svaka zagrebačka ulica priča svoju priču, no grad najbolje možemo upoznati osluškujući njegov ritam kad vreva utihne.

No, za one koji nemaju toliko vremena za razgovor sa Zagrebom, donosimo 5 manje poznatih činjenica koje će nadopuniti znanje o najljepšem gradu podno Medvednice.

Najstariji zagrebački hotel nalazi se u Ilici 14, Jagerhorn

Ovaj hotel otvoren je davne 1827., a 2011. je u potpunosti preuređen. jagerhorn je skriven u prolazu koji povezuje Gornji grad i sami centar grada, a kultni status je stekao u samim svojim počecima. Bio je omiljena lokacija velikog broja hrvatskih povijesnih ličnosti kao što su Ljudevit Gaj i ban Josip Jelačić.

Facebook/Jagerhorn
Facebook/Jagerhorn

Ilički maraton

Ilički maraton je natjecanje u kojem se kreće sa zadnjeg broja u Ilici (Vrapče,Ilica 530) prema cilju na broju 1 i putem u svakom ugostiteljskom objektu na desnoj strani treba popiti 0,03l žestokog pića po izboru (min. 30% alkohola), a u svakom na lijevoj strani 0,3l pive po izboru. Pravila dozvoljavaju neograničenu konzumaciju bilo koje hrane, povraćanje je dozvoljeno (spontano, ne namjerno izazvano prstom), spavanje nije, a trajanje je ograničeno na 24 sata. Do cilja nitko nikad nije došao (pitamo se zašto!), a rekord je dolazak do Britanca.

Tramvajska linija broj 16

Od 1910. godine vozimo se tramvajima koje ne vuku konji. Doduše, u početku su vozila bila žute boje, no od 1923. godine imamo prepoznatljive plave treske. One su opjevane u mnogobrojnim pjesmama, a neke linije su postale kultne, poput petnaestice koja je trenutno na “godišnjem odmoru”.

Salko Čajić/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad
Salko Čajić/Facebook/Zagreb kakav je bio nekad

No, jedna linija je bila kultna, a danas je potpuno zaboravljena. Vozila je kroz Novi Zagreb do početka 90. – ih godina kada je jednostavno – nestala. Riječ je o “šesanestici”.  Tramvaj broj 16 vozio je relacijom Črnomerec – Jukićeva – Savska – Velesajam – Zapruđe do 1991. godine kada je ova linija privremeno ukinuta. Ukinuta je zbog nedostatka vozača jer su u Domovinskom ratu bili angažirani i brojni ZET -ovci. Tada je uvedena današnja autobusna linija broj 109 koja se pokazala i isplativijom, stoga je tramvaj broj 16 potpuno ukinut.

Bunker na Črnomercu

Zaljubljenici u grad Zagreb i sve njegove tajne nadugačko i naširoko raspredaju o bunkeru na Črnomercu. Ovaj bunker je jedan od najvećih preostalih njemačkih bunkera u Hrvatskoj, a kako to kod nas biva, potpuno je zapušten i obrastao šikarom.

 


Komentari