Zbog najezde kukaca Zagrepčanin traži pomoć: Evo što je potrebno napraviti

Središće, Sopot i Travno (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Stanari u brojnim zagrebačkim zgradama imaju problema s nametnicima, među kojima su prisutni žohari i mravi kojih se poprilično teško riješiti. Nedavno smo pisali o različitim metodama pomoću kojih je moguće smanjiti broj žohara i mrava u domu.

Naime, u borbi protiv žohara korisna može biti soda bikarbona ili borna kiselina koju je potrebno pomiješati s vodom i šećerom. Također, u borbi s mravima u domu poželjno je imati sodu bikarbonu, dječji puder, prašak za pecivo, a korisno ih je pomiješati sa šećerom u prahu koji će poslužiti kao mamac.

Da ima problem s mravima u stanu koji se nalazi u jednom od zgrada u Novom Zagrebu na redakcijski nam se mail požalio naš čitatelj. “Svake godine je sve gore. Mrava ima posvuda, mi se borimo s njima koliko možemo, ali oni uvijek nađu novi put odakle dolaze”, napisao je Zagrepčanin na početku.

‘Ne znamo što više’

“Moram reći i da smo isprobali sve metode koje se inače predlažu, od jakih kemikalija do prirodnih metoda, ali se ništa nije pokazalo kao dugoročno rješenje. Mislim da je i problem što u našoj zgradi ima hrpa stanova pa bi se vjerojatno u svima trebala provesti dezinsekcija, ali ne znam koliko je to izvedivo”, objasnio je.

Također, Zagrepčanin dodaje da je razgovarao s predstavnikom stanara koji je rekao da će razgovarati na svim stanarima kako bi se pronašlo rješenje. Zaključuje da stanara ima zaista puno pa nije siguran hoće li se svi složiti da se provede čišćenje, a moguće je i da u nekim stanovima nema kukaca.


S obzirom na situaciju, poslali smo upit Zagrebačkom ekološkom sanitacijskom higijenskom servisu. Iz servisa su nam objasnili što je sve ključno napraviti kako bi žohari ili mravi iz stana nestali na dulje vrijeme.

Protiv najezde mrava ne treba vam otrov: Ove dvije stvari svatko ima u kući

‘Situacija je nešto teža’

“Prventveno naglašavamo da je najvažnije redovito odrađivanje preventivnih tretmana dezinsekcije površina zajedničkih dijelova zgrade, smetlarnika, podruma i sl. (s ciljem prevencije!). Veliku ulogu u tome imaju Predstavnci stanara i Upravitelji samih zgrada” napisali su.

“U neboderima je situacija nešto teža jer se rijetko svi stanari uključe u organizirane tretmane dezinsekcije – dakle tretman dezinsekcije je učinkovitiji ukoliko se tretira veća kvadratura zahvaćenog objekta – posebno vertikale koja je jače zahvaćena infestacijom žohara/mrava”, dodaju iz servisa.

“Naravno, uz redovite tretmane preventivne dezinsekcije potrebno je voditi brigu o higijeni površina, redovnom odvozu smeća, saniranju sitnih građevinskih nepravilnosti”, zaključili su.

Iritantni nametnici prave probleme Zagrepčanima: Evo kako ih se uspješno riješiti


Komentari