Zagrepčanka upozorila na najezdu parazita koji prenose opasnu bolest: ‘Ne pomaže ni zaštita, više ih je nego prije’

Zagrebački parkovi (Foto: Livio Andrijic / CROPIX)

Prvi krpelji ove godine pojavili su se još u veljači kada nam je čitateljica javila da ih je uočila u podsljemenskom području na svojim psima tijekom šetnje. Inače, najozbiljnija najezda ovih opasnih parazita traje od svibnja do rujna, kada se oni obično nalaze skriveni u travi i na granama grmlja i drveća.

Poseban oprez preporuča se u svibnju i lipnju kada su krpelji najaktivniji. Oni su opasni za ljude jer su prijenosnici lajmske bolesti, oboljenja koje može izazvati vrlo ozbiljne zdravstvene posljedice, poput artritisa (upale zglobova), miokarditisa (upale srčanog mišića), meningitisa ili neuritisa (upale živaca).

Da krpelja u Zagrebu ima više nego prijašnjih godina uočila je jedna Zagrepčanka koja nam se javila na redakcijski mail. “Javljam Vam se iz kvarta Maksimir, Ružmarinka. Povod mog javljanja je povećana količina krpelja u kvartu (ne odnosi se na park Maksimir). Sve više vlasnika pasa se žali da ovoga proljeća bez obzira na zaštitu psi dobivaju krpelje u višoj mjeri, a to povezuju s neodržavanjem zelenih površina”, objasnila je Zagrepčanka.

Krpelj (Foto: Pixabay)

Što treba napraviti?

Inače, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je niz uputa kako se ponašati u prirodi i kako reagirati u slučaju ugriza krpelja. Naglašavaju da je bitno imati prikladnu odjeću i obuću te se kloniti visokog raslinja gdje krpelji lako mogu doći do kože čovjeka ili životinje.

Također, nakon povratka iz prirode važno je obaviti pregled te provjeriti nalazi li se na koži ili odjeći krpelj, kako bi se što prije odstranio. Za to obično ima dovoljno vremena jer krpelj, nakon što dospije na domaćina, i nekoliko sati ‘hoda’ tražeći pogodno mjesto za ugriz. Najčešće se ‘smjeste’ na dijelove tijela s nježnijom kožom – iza uha, na zatiljku, vratu, preponama, dojkama, pazuhu, području iza koljena i pupku.

Nadalje, u slučaju da se krpelj uoči, bitno je što prije ukloniti ga s kože. Preporuča se da se to čini pincetom, a ne golim rukama, a iz HZJZ-a napominju da se krpelja nipošto ne bi smjelo premazati alkoholom ili drugim agresivnim tekućinama. Sukladno tome, krpelja se ne smije iz kože povlačiti naglo, stiskati niti gnječiti, već lagano izvući i pritom paziti da mu se ne ošteti tijelo.


Već haraju šumama i livadama: ‘Vidjela sam jednog kako gmiže po mojoj Suzi’


Komentari