Zagrepčani o gorućem problemu koji muči sve više stanovnika: ‘Gradske stanove urediti i dati u najam’

Špansko, panorama (Foto: Davor Pongracic / CROPIX)

Cijene stanova u Zagrebu za jednog prosječnog Hrvata su i dalje previsoke pa si mnogi kupnju nekretnine još uvijek ne mogu priuštiti.

Naime, na ‘luksuznijim’ lokacija, poput Ilice, prosječna cijena stambenog prostora iznosi 3.293,90 eura po kvadratu. Tako je najniža cijena na tom području 2.442,60 eura po kvadratu, dok je najviša 4.359,58 eura po kvadratu.

Uzmemo li obzir šire područje, odnosno cijeli grad Zagreb, kupac će morati izdvojiti oko 3.000 eura po kvadratu, ako si želi priuštiti solidan stan, nedavno nam je u razgovoru otkrio stručnjak za promet nekretninama, Sanjin Rastovac: “Cifra od 3.000 eura ocrtava realno stanje tržišta u Zagrebu”, kazao je Rastovac.

Rastovac smatra kako potražnja za stanovima neće padati ni nadalje (Foto: Marko Todorov / CROPIX)

Ne očekuje pad cijena

Istaknuo je i kako u bližoj budućnosti ne očekuje pad cijena nekretnina i najma u Zagrebu, nego naprotiv – rast. Kako on objašnjava, razlog leži u velikom broju stranaca koji imaju veću platežnu moć i u mogućnosti su plaćati takve iznose.

“Naši će sa svojim plaćama ići u manje gradove ili u rubne dijelove Zagreba kako bi si priuštili krov nad glavom. I dokle god država nešto ne napravi, cijena najma neće padati, samo je pitanje na koji način će se financirati. Ili će gradovi morati napraviti zgrade kao što Zagreb gradi 280 stanova, što je i dalje premalo”, smatra ovaj stručnjak.

S obzirom na to trenutno stanje na tržištu nekretnina, nas je zanimalo vaše mišljenje o tome kako bi Zagreb trebao riješiti problem visokih cijena najma i nekretnina.


‘Rješenje leži u gradskim stanovima’

Tako neki smatraju da to uopće nije problem vlasti i da bi se ljudi trebali snalaziti kako znaju i umiju: “Zašto bi Zagreb trebao to rješavati? Ni našim roditeljima ni nama nitko nije pomogao prilikom rješavanja stambenog pitanja”, piše jedna čitateljica.

Ostali su uglavnom drugačijeg mišljenja i smatraju da rješenja leže u neiskorištenim nekretninama koje propadaju, a koje su u vlasništvu Grada Zagreba.

“Grad ima puno nekretnina u vlasništvu… Dio prodati i tim novcem urediti, graditi. Potom stanove dati u najam”, glasi komentar jedne čitateljice, a i druga Zagrepčanka razmišlja u tom smjeru.

Stručnjak zaziva državu: Otkrio visoku cijenu ispod koje se više neće moći kupiti stan u Zagrebu

Treba pustiti da tržište odradi svoje

“Zagreb ima tisuće praznih stanova po gradu, nek’ ih daju mladim obiteljima pod nekim uvjetima i svi sretni, i svak’ ima koristi. Ovako usred centra sve propada”, smatra ona.

Drugi su pak mišljenja da treba pustiti da tržište ‘odradi svoje’, odnosno da treba biti strpljiv dok ne dođe do zasićenja na tržištu nekretnina.

“Kao i svako tržište, graditi će se dok se ne zasiti. Jednom kad bude više stanova nego kupaca i najmoprimaca bez stana, padati će i cijene stanova. Još uvijek, nažalost, nije tako”, zaključuje ovaj Zagrepčanin.

Od Grada Zagreba pokušala izmusti velike novce za stan: Šokirala cijenom za 24 kvadrata


Komentari