Propada nekad poznati zagrebački dragulj, prste u obnovi imao je i Bandić: Matoš je tu popio ‘plantaže’ kave

Zatvorena kavana Corso. (Foto: Tomislav Kristo/CROPIX)

Još jedno kultno mjesto koje je nekad bilo dragulj društvenog života Zagreba možda će zauvijek ostati samo dio zagrebačke prošlosti. Više od dva desetljeća zatvorena kavana Corso u najužem centru grada predstavlja još jednu poražavajuću temu za Zagreb i njegovu povijest.

Od Matoša do Krleže

Na uglu Ilice i Frankopanske Corso je spadao među zaista legendarna gradska okupljališta. Corso, u secesijskom slogu, izgrađen je početkom 20. stoljeća kao bankarska palača na mjestu kuće Ferdinanda Budickog, prvog zagrebačkog automobilista.

Tužno stanje još jednog omiljenog okupljališta Zagrepčana: ‘O Bože, a kad se sjetim kak’ je zgledalo’

Svaka kavana imala je svoj profil gostiju te se prema društvenom statusu znalo u kojim se kavanama okupljao određeni društveni sloj. Tako su časnici i činovnici austro-ugarske vojske dolazili u Medulić, književnici, glazbenici i boemi u Bauer i Corso, a u Kazališnu kavanu glumci te djelatnici Narodnog zemaljskog kazališta (danas HNK).

Kavana Corso (Foto: javni fond)

Hrvatski književnici i boemi najviše su se voljeli okupljati u kavanama Corso i Bauer.
U Corsu je Antun Gustav Matoš bio na glasu kao čovjek koji je „…uništio nekoliko plantaža kave i popio nekoliko podruma vina.“


Godine 1907. Corso je postao kavana koja se značajno preuredila 1933. Poslije tog preuređenja Corso se pretvorio u omiljeni lokal ondašnjih zagrebačkih liberalnih i lijevih intelektualaca. Među redovitijim gostima bio je Miroslav Krleža. A sjedili su tu na kavi i Antun Branko Šimić, Ranko Marinković i mnogi drugi.

Kavana 1908. godine (Foto: Dragan Matic/CROPIX)
Kavana 1928. godine (Foto: Dragan Matic/CROPIX)

Propadanje krenulo u 80-ima

U osamdesetim godinama prošlog stoljeća Corso je već bio u jako pohabanom i zapuštenom stanju, a pizzeria na donjoj etaži spadala je među najgore u Zagrebu. U devedesetim se godinama Corso zatvorio, da bi krajem devedesetih tvrtka Splendid od Zagreba zakupila taj prostor, koji se zbog vlasničkih problema sve donedavno nije mogao revitalizirati. Splendid je svejedno godinama i godinama plaćao najamninu za Corso.

Pročelje kavane (Foto: Dragan Matic/ CROPIX)

Bandićeve velike priče o obnovi

Velike priče o obnovi krenule su za mandata gradonačelnika Bandića nakon što je Grad 2018. postao vlasnik kavane. Bila je u vlasništvu Republike Hrvatske, a onda je dogovorom o zamjeni pripala Gradu, koji je već tada njome upravljao, dok je država dobila jednu zgradu i jedan poslovni prostor.

Milan Bandić i Goran Marić (Foto: Marko Todorov/CROPIX)

Ministar državne imovine Goran Marić gradonačelniku Bandiću dao je tri državne nekretnine, među kojima i kavanu Corso na atraktivnoj lokaciji u centru Zagreba, a gradonačelnik državi dva poslovna prostora.

“Nećemo žaliti novca da je uredimo tako da bude najbolja kavana u Europi. Već sutra krećemo u osmišljavanje, tražit ćemo rješenja i natječajem, a onda je urediti u skladu i s time što je zgrada posebno zaštićena”, velebno je tada u svom stilu najavljivao pokojni gradonačelnik Bandić.

Potpisivanje ugovora u prostoru bivše kavane (Foto: Marko Todorov/ CROPIX)
Kavana Corso (Foto: Srdjan Vrancic/ CROPIX)

Prostor od više od 900 kvadrata trebala je urediti poznata ugostiteljska obitelj Crnjac koja drži Okrugljak te  Dubravkin put međutim od velike najave početka obnove kultne kavane Corso na uglu Ilice i Gundulićeve ipak se nije dogodilo ništa.


Komentari