Opasna navika vozača kida živce Zagrepčanima: ‘Koliko sam samo puta skoro poginuo’

Promet u Zagrebu, ilustracija (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Dan bez mobitela u prometu obilježava se 2. travnja. A koliki problem predstavlja korištenje mobitela u prometu svjedoče brojne nesreće koje se događaju zbog telefoniranja ili pisanja poruka, kao i brojne kazne za njihovo korištenje.

Policija upozorava da, unatoč zakonskim odredbama i novčanoj kazni, mnogi vozači i dalje koriste mobitele za vrijeme vožnje, razgovaraju, čitaju ili pišu poruke. Objašnjavaju da na taj način oni direktno ugrožavaju sebe i ostale sudionike u prometu.

A što o korištenju mobitela u prometu misle Zagrepčani, pitali smo ih u našoj Facebook anketi. Građani su odgovarali na pitanje – Koliko vozači često koriste mobitele tijekom vožnje? 

‘Sve više i više’

Većina je u komentarima istaknula da je neopreznih vozača koji koriste mobitel previše. “Koliko ja vidim dok motorom prolazim pored vozača automobila rekao bih 90 posto! Jedino mi nije jasno zašto ih policija drastično ne kažnjava”, “Nažalost sve više i više”, “Previše”, navodili su.

“Svaki dan koriste, nije ni čudno što se događaju nesreće”, “Stalno”, “0-24”, dodali su drugi. Ipak, neki očito imaju razumijevanja pa su komentirali da vozači mobitele koriste koliko im je to potrebno.


Da je problem vozača koji koriste mobitel posebno opasan za pješake svjedoči nam jedna Zagrepčanka. “Jednom prilikom dok sam prelazila cestu me pustio vozač iz jednog smjera, dok je onaj iz drugog samo proletio. Kada je prolazio vidjela sam da je bio na mobitelu. Sreća da sam pogledala jer je moglo biti gadno. Ne znam stvarno gdje im je pamet”, komentirala je.

@zagrebinfo A što vi mislite, koji vozači su najagresivniji? 🏎️😡 #zagreb #zagrebinfo #fy #fyp #viral #viraltiktok #socialnetwork #socialmedia #driver #car #drive #roads #auto #auti #vozac #agressivedriver #bmw #mercedes #audi #sportscar #voxpopuli ♬ original sound – zagreb.info

Strože kazne

“Stalno ih viđam na putu do posla, nema razlike je li muško ili žensko, mlado ili staro. Ti vozači i ovako ne prate promet, a ovako su još manje fokusirani na cestu. Koliko mi se samo puta dogodilo da mi je netko od njih s mobitelom u ruci ili na uhu oduzeo prednost ili skoro udario zbog nepažnje. Ne znam koliko sam puta skoro poginuo. Sramota, to bi se trebalo mnogo strože kažnjavati”, mišljenja je jedan Zagrepčanin.

Podsjetimo, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama vozači za vrijeme vožnje ne smiju upotrebljavati mobitele niti druge uređaje koji bi umanjili mogućnost reagiranja i sigurnost.

Također, mobitel se za vrijeme vožnje smije koristiti samo ako se upotrebljava držač koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku. U bilo kojem slučaju, mobitel je tijekom vožnje poželjno izbjegavati jer smanjuje koncentraciju na promet i vidno polje.

Ponovno u radovima: Važna prometnica zatvara se na tri tjedna


Komentari