‘NISU VIĐENI OD 2. SVJETSKOG RATA’ Vukovi se pojavili na 30 kilometara od Zagreba! Nakon 60 godina snimljen i na sjeveru Hrvatske!

Izvro: Zoološki vrt grada Zagreba

Huni su vjerovali da su im vukovi preci, a stari Turci su vučicu smatrali svojom pramajkom. Možda najpoznatija rimska mitologija, spominje da je Romula i Rema dojila vučica.

U Hrvatskoj mu je boja krzna uvijek siva; leđa i rep su tamnosive boje koja prema trbuhu i nogama prelazi u svijetlosivu

Jedna od lijepih vijesti dolazi nam sa sjevera Hrvatske  – vratio se vuk, kojeg kamere tamo nisu zabilježile 60 godina!

“Nakon obavljenih analiza snimki koje su nastale početkom studenog ove godine na kamerama Čuvarske službe Parka prirode Papuk, sa sigurnošću možemo reći da je na području Parka nakon više od 60 godina zabilježena prisutnost vuka.

Ovom snimkom, potvrdili su brojni stručnjaci, doista se radi o prvom pravom dokazu da je Papuk mjesto na koje se vuk vratio”, navode županijske vlasti.

“Nakon što smo nedvojbeno dokazali prisutnost vuka u Parku prirode Papuk, obavili smo razgovore sa gotovo svim korisnicima prostora, upoznali ih sa činjenicama koje upućuju na to da pojavnost vuka nije neočekivana.


Vuk ne predstavlja opasnost niti za fond divljači kojom se gospodari, niti za stočare. Ranija nagađanja o šteti na tom području pokazala su se pogrešnima jer je utvrđeno da nije bila riječ o napadima vukova, nego pasa koji lutali bez nadzora”, istaknuo je Alen Jurenac, ravnatelj Parka.

Video vuka koji izgleda baš poput našeg četveronožnog ljubimca kad se u Maksimiru igra i nateže granje, pogledajte na LINKU.

Vukovi stigli na 30 kilometara od Zagreba: ‘Ovdje nisu viđeni od 2. svjetskog rata’

Vuk je u Hrvatskoj zaštićena životinja, kazne za njegov odstrel su 40.000 kuna i oduzimanje oružja.

Krajem prošle godine  vukovi su se približili na samo 30-ak kilometara do Zagreba, na područje na kojem je zadnji vuk ustrijeljen krajem 50-ih godina prošlog stoljeća.Nažalost tada je u naletu automobila na izlazu iz Lekenika, stradao mladi vuk težak oko 45 kilograma.

Iz Lovačke udruge „Šljuka“ Lekenik koji je pomogao higijeničaru unijeti lešinu vuka u vozilo, tada su potvrdili kako na tom području vuk nije viđen od 2. svjetskog rata.

Prema nekim informacijama bila je riječ o čoporu koji je u rano jutro pretrčavao cestu loveći divlje svinje. Na jednog vuka naletjelo je osobno vozilo i usmrtilo ga. Iako su se vukovi proširili u Hrvatskoj, njihova prisutnost u Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđena je na Banovini, ovdje ih ipak nitko nije očekivao bez obzira na neslužbene priče o postojanju vuka na području Mraclina prije desetak godina, pisao je Večernji.

Prema službenim podacima Ministarstva poljoprivrede, 2017. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 1360 napada vuka na domaće životinje, pri čemu je broj usmrćenih životinja iznosio 2346.

U Zoološkom vrtu grada Zagreba početkom iduće godine bit će završen dio nove nastambe

Izvor: Zoološki vrt grada Zagreba

“Nova nastamba za vukove omogućiti će prirodnije okruženje za životinje i pružiti im još bolje životne uvjete. Osim sadnje odgovarajućeg zelenila, umjetnog potoka i manjeg slapa, korištenjem kamena, zemlje, debala i granja formirati će se brlozi i tuneli što će dodatno obogatiti korištenje prostora nastambe. Čopor u novoj nastambi imati će očekivano 5 članova, a najviše 8.

Njen dizajn istovremeno će posjetiteljima osigurati  nekoliko kvalitetnih i zanimljivih pogleda prema životinjama te upotpuniti doživljaj prirodnog staništa jedne od najpoznatijih hrvatskih zvijeri.

Na sjeverozapadnom dijelu biti će promatračnica čije će oblikovanje podsjećati na šumsku kolibu, a izvest će se iz stijena istog oblikovanja kao kod susjedne nastambe na medvjede na koju će se „nadograditi“ drvena koliba. Na sjeveroistočnom će pak dijelu promatračnica biti u obliku brda na čijem će vrhu biti postavljeni otvori zaštićeni mrežom na različitim visinama. Oni će omogućiti jedinstvene panoramske poglede na nastambu, a ispod brda biti će tunel iz kojeg će posjetitelji (posebno djeca) moći promatrati vuka na razini tla nastambe.

Zbog zahtjevnosti projekta, isti je podijeljen u nekoliko faza. Prva faza koja je započela uključuje izgradnju dijela istočne , južne i zapadne ograde nastambe. Očekivani završetak izgradnje prvog dijela je početak sljedeće godine”, navodi Zoološki vrt grada Zagreba.


Komentari