Neki zazivaju novčane kazne za ‘neobavljanje’ ove važne dužnosti: ‘Tonemo sve dublje i dublje’

Birališta u Zagrebu (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

U nedjelju su održani izbori za Europski parlament u Hrvatskoj na kojemu su građani birali 12 zastupnika koji će u sljedećih pet godina, zajedno s vladama država članica, usmjeravati i oblikovati politiku Europske unije.

Najviše je mandata osvojio HDZ, njih šest, SDP je osvojio četiri, a Domovinski pokret i Možemo po jedan mandat. I dok neke stranke i kandidati slave i likuju rezultatom izbora, drugi su doživjeli pravi fijasko. Međutim, stoji činjenica da je ove godine bila najgora izlaznost Hrvata na izbore za EU parlament do sad. Odnosno, ukupno je na izbore izašlo tek 21,34 posto birača.

Nas je zanimalo mišljenje Zagrepčana pa smo vas u našoj Facebook anketi pitali sljedeće – Zašto hrvatski birači slabo izlaze na izbore? Odgovori građani su bili doista raznorazni. Tako neki ističu da se HDZ toliko ukorijenio i utvrdio da ga je gotovo nemoguće maknuti ga s te liderske pozicije što u mnogima ubija volju za izlazak na izbore.

Neki zazivaju i novčane kazne

“Zato kaj im je puna kapa izlazaka na izbore i uvijek HDZ dobiva najviše glasova. Pokraj svih njihovih transparentnih afera ni jedna druga stranka ne može doći do izražaja. A mi tonemo i tonemo sve dublje i dublje”, piše jedna frustrirana Zagrepčanka.

“Jer znaju da se neće ništa promjeniti”, Uzalud sav trud, sve je unaprijed riješeno”, “Zato što nemaju za koga glasati”, “Zato jer ako je to vikendom, onda se masovno odlazi u svoje vikendice, uglavnom na more pa prema tome nije im glasovanje ni u peti. Malo otpada na bolest, a malo na čistu lijenost”, glase još neki od komentara Zagrepčana.


Drugi pak smatraju da je izlazak na izbore dužnost svakog građanina i zazivaju novčane kazne ukoliko se ta dužnost ne ispuni. “Zbog slabe izlaznosti treba uvesti kazne za neizlaske na izbore i uvesti kazne za nevažeće listiće u iznosu od 10 tisuća eura“, piše jedan Zagrepčanin, ali se nisu svi skloni složiti s ovim prijedlogom.

Izbori (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

‘Sve je puno kriminala, za koga glasovati?’

“I neizlazak je volja birača, imaju pravo izaći, ali nije obavezno… Za to su krivi političari koji lažu, kradu i ne poštuju volju birača koji su glasali”, ističe jedan gospodin.

Jedna gospođa je pak sumirala sve nedostatke koje ona vidi u hrvatskoj politici. “Sve je puno kriminala i nitko od njih ne odgovara, a onda mi radni ljudi koji punimo proračun, koji svi imamo minimalne plaće trebamo glasati za koga? Novog lopova koji treba napuniti svoj bankovni račun za sebe i širu obitelj?”, pita se nezadovoljno jedna Zagrepčanka.

Živi 65 km od Zagreba, a uzima naknadu za odvojeni život: ‘Nemam 65, nego 66’

Što kaže struka?

Nisku izlaznost na europske izbore za Dnevnik Nove TV su u nedjelju komentirali Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja i Marijana Grbeša-Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti.

“Odgovornost za takvu sramotnu izlaznost je na samo jednom mjestu, a to su hrvatski političari i političarke. To da je izlazak ovoliko niska, gotovo najniža u Europskoj uniji, je veliki poraz hrvatske politike”, ustvrdio je Jokić.

“One ne rade puno da informiraju i obrazuju građane do samih izbora. Imamo kratku kampanju koja je trebala potaknuti ljude da izađu na biralište, ali je to bilo netom nakon parlamentarnih izbora”, rekla je Grbeša-Zenzerović.

Rezultati izbora za EU parlament: HDZ izdominirao, neke stranke doživjele debakl


Komentari