Jutro iz noćne more u Zagrebu: “Najgore buđenje i neopisiv strah”

Potres u Zagrebu jačine 5,5 stupnjeva po Richteru dogodio se u Zagrebu, u nedjelju, 22. ožujka 2020. u 6:24 (FOTO: Zagreb.info)

Prije četiri godine na današnji datum u 6 sati i 24 minute Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je zastrašujući potres.

Te nedjelje, za vrijeme najstrožeg lockodowna, Zagreb se zatresao na 5,5 stupnjeva po Richteru. Epicentar je bio 7 kilometra sjeverno od središta Zagreba (Markuševec), na dubini od 10 km. Bio je to treći najjači potres u Zagrebu nakon Velikog potresa 1880. godine.

U 7:01 sati uslijedio je još jedan potres jačine 5,0 stupnjeva po Richteru. Treće jače podrhtavanje tla zabilježeno je u 7:41 sati, jačine 3,7 po Richteru. U nešto više od 24 sata nakon prvog potresa, na području grada Zagreba zabilježeno je 57 dodatnih potresa. Većina epicentara serije naknadnih potresa dogodila se u naseljima Markuševec i Čučerje. Dubine žarišta većinom su procijenjene do najviše 12-20 km.

Izgubljen je život

Zagrebu je u potresima ozlijeđeno ukupno 27 ljudi, dok je jedna osoba umrla od zadobivenih ozljeda. Vatrogasci Grada Zagreba su u prvim satima nakon potresa odradili 200-ak hitnih intervencija. Radilo se uglavnom o zatočenim osobama u stanovima, liftovima i slično, no u tim prvim satima imali su i ozbiljne požare poput velikog požara centrale u Draškovićevoj ulici, trafostanice na Bukovcu i požara krovišta u Kozari putevima.

Već prve minute nakon potresa dojavljena su požari u dvama bolnicama (na Srebrnjaku i u Petrovoj), a utvrđeno je da su nastali kao posljedica potresa. Za požar u Katedrali u 08:33 također se pokazalo da je od istog uzroka.

Hrvatska vojska i Bad Blue Boysi sudjelovali su u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice. Također, ispred Klinike za infektivne bolesti dr. Frana Mihaljevića, Hrvatska vojska je podigla tri šatora.

Velika materijalna šteta

U potresu je najteže pogođeno središte grada, a već prvotne informacije ukazale su kako je šteta velika. Potresi su izazvali niz oštećenja na kulturno-povijesnoj graditeljskoj baštini grada Zagreba, a među ostalim, oštećen je južni toranj Zagrebačke katedrale.

Oštećene su i brojne stambene zgrade. Građani su javili da je u mjestima oko epicentra potresa – Podsljeme, Markuševec, Čučerje, Vugrovec i Kašina Čučurje, Medvedski Breg, Trnava, Popovec, Vidovec – situacija također jako loša zbog uništenih kuća.

Brojni građani na četvrtu obljetnicu prisjetili su se opisanih nemilih scena kojima su svjedočili nakon potresa.

Ministar Bačić: Na području Zagreba obnova od potresa gotova na 3000 zgrada i kuća

‘Popucani zidovi i ulice pune cigli’

“Potres pamtim po nevjerici kako mi je izgledao stan. Svi zidovi popucani, komadi zida s plafona na podu…Pomaknuti štokovi na vratima i još puno toga”, “Najgore buđenje i neopisiv strah”, “BBB su pokazali da su spremni pomoći u bilo kojem smislu i da su tu kad god treba”, pisali su.


“Pamtim ga po uznemirenom buđenju pet minuta prije udara, a moj pas i mačka nisu reagirali. Pamtim da sam dva dana prije otišla u mirovinu i pitala sam se: ‘Jezuš kaj bum doživjela prvu isplatu?’ Pamtim ga po neobičnoj tišini kao da nema nikoga na svijetu. Pamtim ga po sušenim zgradama i preplašenim licima ljudi. Pamtim ga po izgubljenom životu djevojčice i po velikoj pomoći BBB trudnicama u bolnici. Pamtim ga i po mnogim organiziranim pomoćima”, napisala je građanka.

Radio sam dnevnu smjenu pa sam morao voziti slalom po ulicama grada jer je sve bilo puno cigli i komada betona po cesti. I sjećam se onog čudnog tuljenja nekoliko sekundi prije potresa“, opisao je Zagrepčanin.


Komentari