Hoće li ovaj projekt iz temelja promijeniti život u Zagrebu: ‘To se trebalo napraviti prije 20 godina’

Zagreb iz zraka (Foto : Srdjan Vrancic / CROPIX)

Treba li gradu Zagrebu – energana? Pitanje je to koje je ovih dana na tapeti dnevnopolitičkih zbivanja u našem gradu. Zazivaju energanu mnogi, počevši od gradonačelnika Tomaševiča, do gradskog SDP-a koji bi volio da se energana izgradi.

“Dajemo podršku gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću za gradnju centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, ali taj objekt sam neće riješiti problem”, rekao je v.d. predsjednika zagrebačkog SDP-a Branko Kolarić na nedavnoj konferenciji za novinare.

Zagreb, panorama (Foto: Dragan Matic / CROPIX)

“Ako napravimo energanu to bi gorivo iskoristili za proizvodnju toplinske energije koja bi se, primjerice, vratila građanima koji žive u okolici”, poručio je Kolarić dodavši da bi izgradnja dodatno koštala oko 140 milijuna eura. Inače, Beč ima četiri energane koje koristi, a one su stalna pojava i kad je riječ o brojnim drugim gradovima u svijetu.

Treba li nam energana?

Treba li energana Zagrebu, pitali smo vas i u našoj Facebook anketi. Zaista, neki od odgovora koje smo dobili daju nam za misliti.

“Mislim da se na puno toga drugi gradovi mogu ugledati na Zagreb i nisam za to da kopiramo u svemu druge gradove, ali u nekim pozitivnim stvarima bi to svakako trebali raditi.

Stoga ako će energana riješiti problem smeća ili možda čak i smanjiti još više cijenu smeća, ako se ljudi preko nje mogu grijati čime se smanjuje cijena grijanja za građane, ako je oko nje na površini sve uredno i uređeno i najvažnije ako zaista ne utječe na ničije zdravlje apsolutno da Zagreb treba energanu.

Po standardima EU – hitno

Bilo bi lijepo da se za Zagreb i njegove građane napravi nešto lijepo i korisno. I osobno uvijek bi podržala sve zaista korisno i dobro što se radi za naš grad”, kazala je jedna naša čitateljica.

“Po standardima EU-a pod hitno, posebno ako se zna koliko otpada se rješava a i dobrobit za grijanje”, dodaje druga čitateljica. “To se trebalo napraviti već prije 20 godina”, piše čitatelj.

Pripazite: Još jednog lijeka više neće biti u prodaji, pacijenti dobili posebnu obavijest

“Svi koji su za energane u gradu neka napišu koji su kvart pa će se tamo i izgraditi. Lako je biti pametan kad je u tuđem dvorištu.”

“Jednostavno se treba ugledati u zemlje kod kojih takav način rješavanja smeća funkcionira, a ne izmišljati toplu vodu. Proučiti njihova rješenja, angažirati stručnjake, ne po stranačkom ključu, nego po stručnim kompetencijama i krenuti dok ne bude prekasno.”


Komentari