(FOTO) ‘OVO JE MUČENJE’ Prošetali smo gradom i provjerili tko je došao srknuti kavu za van, a tko se boji zime

Foto: Zagreb.info

Prvi dan popuštanja mjera mnogi su Zagrepčani dočekali s oduševljenjem, barem se tako pisalo po društvenim mrežama. No, izgleda kako se ugostitelji baš i nisu usrećili prodajom kava za van, a neki su priznali kako im ni na kraj pameti nije bilo da će ih prodati baš toliko malo.

Iako je po ulici bilo dosta ljudi, redova ispred kafića nije bilo. Vjerojatno je tome kumovalo i hladno vrijeme. Danas je, naime, unatoč na oko lijepom vremenu, temperatura bila svega par stupnjeva. Stajati na toj hladnoći nije ugodno, pa se nitko ne zadržava predugo na jednom mjestu.

Cvjetni trg je bio relativno pun, no tako je tamo bilo i ranije, pa ni ovaj ponedjeljak nije bio iznimka. Šačica se prolaznika skupila i ispred HNB-a te Meštrovićevog paviljona kako bi ‘srknuli’ kavu i pojeli pecivo koje su zgrabili na brzinu u obližnjoj pekari.

Mnogi ugostitelji nisu otvarali kafiće jer u ovom trenutku ne vide nikakve koristi od tog poteza. Pića za van ne smatraju dovoljnim razlogom da otvore svoja vrata, ili bolje rečeno – odškrinu jer gosti unutra ne smiju ući, već svoje piće za van pričaketi ispred ulaza.

Jednu smo simpatičnu prolaznicu upitali što misli o novim mjerama, a nije pokazala preveliko oduševljenje. Smeta je to što nema gdje sjesti, hladno je i kava joj se u trenu ohladila. Ona je kavu za van koju je uzela iz kafića na brzinu popila na ulici.

“Nadam se da sad neće sve po ulici biti puno smeća, tih papirnatih čaša za kavu za van. Možda i neće preko dana, no kad se smrači, svi će bacati to posvuda i bit ćemo zatrpani. Bilo bi ljepše da su otvorene terase, pa možemo popiti kavu iz staklene šalice, kako se kava i treba piti. Ovo za mene nije kava, jednostavno nije to to, ovo je mučenje”, zaključila je.


Podsjećamo, od ponedjeljka, 15. veljače, na snazi su nove, blaže epidemiološke mjere te su počeli raditi kafići jer mogu prodavati pića i napitke “za van”, a raditi smiju i teretane, fitnes centri te škole stranih jezika, dječje igraonice i radionice, automat klubovi, kasina i kladionice.

Popuštanje mjera donesenih zbog pandemije koronavirusa popraćeno je precizno izrađenim epidemiološkim okvirom te se tako osobe koje preuzimaju hranu i napitke ne smiju zadržavati na terasama kafića ili ispred njih. Nije dopušten ni ulazak u kafiće, a osobe koje “s nogu” čekaju isporuku moraju održavati razmak od dva metra te koristiti maske, a na objekte treba staviti obavijesti o epidemiološkim mjerama.

Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info
Foto: Zagreb.info


Komentari