(FOTO) Izložba “Sva naša vjenčanja” kao uvertira u Dan izlaska iz tišine

Foto; Facebook/ Dugine obitelji

Izložba “Sva naša vjenčanja” po prvi puta donosi dokumentaristički prikaz sklapanja životnih partnerstava u Republici Hrvatskoj. Zakon o životnom partnerstvu donesen je velikom većinom glasova u Saboru RH 2014. godine. Od tada je preko 260 parova sklopilo životno partnerstvo diljem Hrvatske.

“Naša izložba je prva takve vrste u Hrvatskoj. Ono što znamo i što smo ovom izložbom pokazali kako je 260 parova sklopilo životno partnerstvo. dosta parova skupilo je i brak i nekim od država članica Europske Unije u kojima je to moguće. Životno partnerstvo sve je više prepoznato kao životna zajednica.
Istospolin parovi prepoznaju sve više i više kako im zakon daje određenu sigurnost, kako obiteljsku tako i pravnu. Razlika između braka i životne zajednice nije velika, a razlikuju se samo po pravima vezanih za djecu. Udruga “Dugine obitelji” radi na tome kako bi razlike između ova dva zakona potpuno nestale.
Uvidjeli smo kako su naši članovi naišli na otpor sustava vezano uz posvajanje djece i njihovo udomiteljstvo. Obiteljski zakon je tu nedefiniran, on niti zabranjuje niti dozvoljava” rekao je Ivo Šegota, koordinator udruge “Dugine obitelji”.

Foto: Borna Kos

U istraživanju “Brutalna stvarnost” iz 2013. godine, čak 73,6 posto ispitanih osoba doživjelo je neki oblik nasilja zbog svoje seksualne orijentacije, spolnog/rodnog identiteta i/ili rodnog izražavanja nakon 2006. godine. Istovremeno,mali broj osoba je doživljeno nasilje prijavio policiji, a podjednako malo ih je nasilje prijavilo nekoj od udruga koje se bave zaštitom prava LGBTIQ osoba.

Nasilje nad LGBTIQ osobama u Hrvatskoj je i dalje prisutno.

Isto tako, Prema rezultatima istraživanja ispitane osobe najčešće doživljavaju diskriminaciju u obitelji, 29 posto, što ukazuje na potrebu za edukacijama roditelja.

Izložbu “Sva naša vjenčanja” možete posjetiti u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića do 22. listopada.

Foto: Borna Kos


Komentari