Voditelj ‘Zakaj volim Zagreb’ za Zagreb.info otkriva: ‘Danas gradu nije rođendan!’

FOTO: Ivan Brnčić / Zakaj volim Zagreb

‘Zakaj volim Zagreb’ najpoznatija je Facebook grupa ljubitelja glavnog nam grada. U njoj se razmjenjuju informacije, prepričavaju anegdote i dijeli ljubav prema zagrebačkim ulicama. Povodom Dana grada Zagreba obratili smo se voditelju te iste grupe, Ivanu Brnčiću, koji je s nama popričao o nastanku grupe, ljubavi prema Zagrebu, a otkrio nam je i kako iako je danas Dan grada Zagreba to ne znači da grad slavi rođendan.

Grupa ‘Zakaj volim Zagreb’ jedna je od najpopularnijih na Facebooku. Zašto je osnovana grupa?

Grupa je osnovana kako bi se promovirala pozitiva, povijest, zanimljivost, kultura i tradicija našeg grada. Od samog početka djelovanja grupe držimo se glavnog pravila – da se u grupi objavljuje samo ono zbog čega volim Zagreb, što govori i sam naziv grupe. Drugo osnovno pravilo je da u grupu mogu svi ljudi koji vole, poštuju i cijene grad Zagreb kao i njegovu, kulturu, tradiciju i povijest neovisno gdje su rođeni i gdje se trenutno nalaze.

Grupa je naziva ‘Zakaj volim Zagreb’, zakaj ga Vi volite?

Volim Zagreb zbog njegove povijesti, tradicije, zanimljivosti i događanja.

Zagreb se prostire na preko 600 kilometara kvadratnih. Koji dio je Vaš omiljeni ?

Najposebniji dio grada mi je sam centar grada – Gradec i Kaptol, jer tu počinje povijest grada ali i zbog svih priča koje su vezane uz taj dio.

Jedna od poznatih gradskih priča je i priča o psu Plutu.

Da, priča o psu Plutu. Koji je kao pas lutalica čuvao gradilište Oktogona a pred sam kraj je poginuo te su mu radnici i arhitekt Vancaš podigli spomen ploču koja je više od 100 godina bila “skrivena” od javnosti u dvorištu PBZ banke. Nakon kaj sam napisao priču o njemu, godinu dana kasnije gradonačelnik Bandić sa suradnicima je dao napraviti repliku i postavit ju u Bogovićevu na javno vidljivo mjestu gdje se i danas nalazi. Autor odljeva tj replike kao i teksta ispod ploče je štovani arhitekt Branko Silađin. žao mi je samo kaj nema ploče na engleskom jeziku zbog turista kojima bi ova priča bila zanimljiva.

Ističete se svojom ljubavlju prema Zagrebu. Što ste sve učinili za promociju grada?

Autor sam Purgerskog rječnika kojim sam htel ostaviti pisani trag starih već pomalo zaboravljenih riječi koje su se govorile tj govore se na području Zagreba. Na žalost, sve se manje govori “purgerski” pa sam htel da ostane, makar u pisanom tragu, za buduće geneacije. To je mala priručna knjižica riječi i izraza i nije zamišljena kao pravi lingvistički rječnik.
Tajnik sam Kluba “Zagreb naš grad”, uređujem i vodim portal Zagrebački-kutak.hr na kojem pišem o zanimljivostima, povijesti grada. Na portalu (i na FB) vodim “Na današnji dan – Zagreb” gdje podsjećam na poznate i važnije datume u povijesti grada. Imam još dosta ideja i želja oko promocije grada ali videl bum kak vreme i novac budu dopustili njihovu realizaciju.

U grupi na Facebooku svakodnevno se objavljuju desetci novih fotografija. Koja je Vaša omiljena?

Uh, stvarno je jako puno fotki u grupi Zakaj volim Zagreb. I jako je puno zanimljivih motiva i tolko su fenomenalne fotke da bi vjerojatno tjednima razmišljao samo da izvučem 10 najboljih. I želim se ovim putem zahvaliti svim članovima koji obogaćuju našu grupu svojim fotografijama, slikama videima i tekstovima ali i komentarima i lajkovima te svim adminima oko pomoći u održavanju ove grupe.

Puno ste se bavili prošlošću Zagreba. Što bi istaknuli kao razliku od današnjeg grada?

Čini mi se da je nekada bilo veće druženje i empatije među sugrađanima. Ima toga i danas, no ne onoliko koliko bi moglo.

Što mislite da su najveće mane Zagreba? Prema Vašem mišljenju, na čemu kao grad i zajednica moramo poraditi?

Smeta me što se čudimo dobrim djelima sugrađana. To bi trebalo bit pod normalno. Smetaju me vandali koji uništavaju imovinu grada, huligani koji ugrožavaju zdravlje i život drugih zbog nekih njihovih hirova (spol, vjera, rasa, klub, govor). Nesavjesni vozači koji ne poštuju prometna pravila i tako ugrožavaju druge. Nesavjesni sugrađani koji bacaju smeće gdje god stignu samo ne u koš. Nije mi drago videti da se sam Grad ne brine dovoljno o stvarima koje govore o povijesti, kulturi i tradiciji. Mišljenja sam da se to može bolje i više jer je dosta toga zanemareno ili se zanemaruje.

Želite li nešto poručiit našim čitateljima?

Poručio bi ovim putem svim građanima da cijene i poštuju grad u kojem odrastaju, žive, rade i stare. Da bi nam grad bio još bolje, ugodnije i ljepše mjesto moramo se svi potruditi oko toga. Mladi i stari. Barem ga poštivati kao mjesto u kojem boravimo. I puno bolji bi bio kada bi bilo više međuljudske tolerancije i poštivanja. Ne volimo svi sve isto i nemamo isti pogled na iste stvari ali to ne znači da se može vređati i omalovažavati. Kak ja volim reči – ne čini drugima ono kaj nebi htel da drugi čine tebi.

I stavio bih malu napomenu da Dan grada nije rođendan grada već se danas slavi njegova zaštitnica. Po meni, rođendan grada bi trebao biti 7.9. kada su se tadašnji gradovi Gradec i Kaptol spojili u jedan grad – današnji Zagreb


Komentari