‘Halo, halo ovdje radio Zagreb!’: Znate li tko je prvi izgovorio ove povijesne riječi?

radio zagreb
Screenshot

Program je počeo u 20:30 sati emitiranjem hrvatske himne, koju je na glasoviru
odsvirao Krsto Odak.

Radijski program u Hrvatskoj, kao prvi u ovom dijelu Europe, počeo se emitirati 15. svibnja
1926. godine na valnoj duljini 350 metara, tj. na srednjevalnom području koje odgovara frekvenciji od 856.55 kiloherca, iz kuće na Trgu sv. Marka broj 9.

”Halo, halo! Ovdje Radio Zagreb!”, prve su riječi koje je u eter izgovorila spikerica Božena Begović. Program je počeo u 20:30 sati emitiranjem hrvatske himne, koju je na glasoviru odsvirao Krsto Odak, a nakon najave slijedio je govor ravnatelja dr. Ive Sterna. Te su večeri slušatelji mogli čuti službeni bilten, klasičnu glazbu i na kraju 15-minutne novosti. Prva javljanja s mjesta događaja počela su u jesen, a prva izvješća s otvorenog prostora bila su u studenom pri otkrivanju spomenika J. J. Strossmayeru.

Temelje radio postaji postavila je skupina uglednih intelektualaca i poslovnih ljudi, koja je u
ožujku 1924. godine osnovala Radio klub Zagreb. Na čelu kluba bio je astronom i fizičar Oton Kučera. Nakon dvogodišnjih napora, članovi Radio kluba uspjeli su pribaviti koncesiju i druge državne dozvole te utemeljiti Radio stanicu Zagreb, koja je prvotno bila u vlasništvu
dioničkog društva, a tek je kasnije nacionalizirana.

Trideset godina kasnije, 1956., istog datuma kada je s radom započeo Radio Zagreb, emitiran je i prvi televizijski program. Televizijska slika stigla je iz Beča preko Graza i Slovenije zahvaljujući odašiljaću smještenom na Tomislavovom domu na Medvednici. U početku se prikazivao program talijanske postaje RAI 1, a emitiranje eksperimentalnoga programa Televizije Zagreb započelo je iste godine iz studija u Jurišićevoj ulici. Prvi tv prijenos uživo pratio je otvorenje Zagrebačkog velesajma u rujnu iste godine.


Komentari