DIP objavio da se na dva biračka mjesta moraju ponoviti izbori: ‘Pronašli smo višak listića u kutijama’

Izbori (Foto: Lucija Ocko / CROPIX)

Državno izborno povjerenstvo (DIP) izvijestilo je u četvrtak da su izbori u cjelini održani regularno i vrlo mirno, ali će biti ponovljeni na dva biračka mjesta na kojima je pronađeno više glasačkih listića nego ih je trebalo biti.

Radi se o biračkom mjestu u Općini Sračinec u 3. izboroj jedinici, a odnosi se na listu kandidata u 12. izbornoj jedinici u kojoj se bira zastupnik albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine. Izbori će biti ponovljeni i u Općini Markušica na biračkom mjestu br. 5, Ostrovo u 5. izbornoj jedinici, također zbog situacije s 12. jedinicom u kojoj se biraju zastupnici srpske nacionalne manjine.

“Na tim je biračkim mjestima pronađeno više glasačkih listića nego što ih je trebalo biti u glasačkim kutijama. Ti izbori će se ponoviti vrlo brzo, već u nedjelju, 21. travnja, kako bismo, s obzirom na to da se radi o samo dva biračka mjesta, što prije kompletirali konačne rezultate izbora za sve izborne jedinice”, rekao je potpredsjednik DIP-a Josip Salapić na konferenciji za medije.

Plave potvrde

Na konferenciji je bilo i riječi o slučajevima birača koji su imali problem s osobnim iskaznicama prilikom dolaska na biračko mjesto.

Oko 6500 birača glasalo je putem plavih potvrda. Od toga je bilo 4000 slučajeva nevažećih osobnih iskaznica, a u preostalim slučajevima došlo je do sistemske pogreške u aplikaciji i informacijskom sustavu, istaknuo je predsjednik DIP-a Radovan Dobronić.

Naveo je pritom da taj problem nije u domeni DIP-a, već MUP-a i Ministarstva pravosuđa, ali je DIP pokušao posredovati te su svi uspjeli ostvariti svoje biračko pravo.

“U globalu to ni na koji način nije moglo utjecati na same izbore, čak ni na tom biračkom mjestu, a kamoli u cjelini”, rekao je, dodavši kako nisu imali primjedbi.

“Garantiramo da niti jedan hrvatski državljanin koji je htio ostvariti svoje biračko pravo, nije bilo situacije da ga nije mogao ostvariti, i da je svaki onaj koji je htio, glasao slobodno svojom voljom, na temelju potvrda koje smo izdavali”, poručio je Salapić.

Koga će stranke poslati u bitku za Zagreb: Evo tko bi se sve mogao naći u utrci za gradonačelnika

Potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec naveo je kako su od resornih ministarstava još jučer zatražili objašnjenja te će ubrzo s njima zatražiti sastanak kako bi se ispravile uočene greške kako za par tjedana na EU izborima ne bi došlo do istih problema.

Odgovarajući na pitanja novinara o problemu biračkog popisa koji je nepotpun zbog čega je pojedinim građanima bilo otežano ostvariti svoje pravo i glasati na izborima, Dobronić je ponovio kako je to pitanje uključuje druge dionike sustava.

Pri tome je priznao da sustav snosi odgovornost za sistemsku pogrešku, ali i istaknuo kako nije riječ o isključivoj odgovornosti sustava s obzirom na to da su birači imali mogućnost provjeriti jesu li upisani na popis birača te su imali priliku otići po potvrdu, odnosno riječ je o “podijeljenoj krivnji”.

62,31 posto glasača

Predsjednik DIP-a Radovan Dobronić na konferenciji za medije je istaknuo kako su parlamentarni izbori u cjelini održani regularno te da su odradili ogroman posao u vremenu kraćem od očekivanog, dodavši da je u provedbi izbora sudjelovalo 70 do 75 tisuća ljudi.

Izvijestio je kako je na parlamentarnim izborima glasalo 62,31 posto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno njih 2.216.742 od 3.557.875, istaknuvši kako je to vrlo dobro u usporedbi s izborima od 2020. godine koja je imala smanjenu izlaznost i zbog covida, a pri tome je izrazio nadu da će se izlaznost još više popraviti.

“Bitno je da građani shvate da izlaskom na birališta mogu utjecati na svoju osobnu sudbinu, da povežu politike sa svojim osobnom životom, a ne da misle da politika nema veze s njima”, rekao je, dodavši kako se izlaskom na biralište i glasanjem također pokazuje briga za državu.

Naveo je da su izbori protekli vrlo mirno jer su prema MUP-u bile samo dvije prijave za remećenje javnog reda i mira, od čega je podnijeta samo jedna prekršajna prijava.

Kršenje izborne šutnje nije izlazilo iz okvira uobičajenog, no Dobronić je iznenađujućim ocijenio to što su političari odstupili od svoje prakse pa su prilikom izlaska na birališta davali izjave za medije i komentirali situaciju.

Gledatelje RTL-a nasmijao prizor iznad Plenkovićeve glave: Dok je držao govor, pojavio se urnebesni natpis

Bez razloga za intervencijama

Na pitanje jesu li zabilježili kakve slučajeve protuustavnosti tijekom kampanje, posebno u kontekstu izjava predsjednika Republike Zorana Milanovića, Dobronić je rekao kako su postupali po onome što je Ustavni tražio te nisu našli razloge za posebne intervencije.

Naveo je kako je riječ o političkoj sferi u kojoj on ima “pravo davati izjave u kojima komentira rad Vlade ili bilo koga drugoga”, a što je radio i prije.

DIP će postupno objavljivati konačne rezultate po izbornim jedinicama, a postoji mogućnost i prigovora, dok stranke financijski izvještaj moraju podnijeti do 17. svibnja.

Iz DIP-a su također upozorili kako im do sada nije stigla nijedna kandidatura za izbore za Europski parlament. Istaknuli su kako je rok do utorka u ponoć te sve potencijalne sudionike zamolili da se jave.


Komentari