UVALJENI U GRDE PROBLEME! Bivši živozidaši pobrali kazne od 30 tisuća kuna, prozvali nekadašnjeg ‘kolovođu’

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Akcije za sprječavanje deložacija koje su aktivisti Živog zida provodili godinama došle su na naplatu. Stigle su im kazne do 30 tisuća kuna, a žale se da ih je Sinčić sada ostavio na cjedilu, iako je obećao da će im stranka pomoći.

Sporne deložacije događale su se 2017. godine na Črnomercu 105. S obzirom da je sprječavana deložacija u pet stanova, protiv aktivista je pokrenuto isto toliko postupaka za ometanje deložacije. Pojedina kazna iznosi 6 tisuća kuna, što brzo dovodi do vrtoglave brojke od 30 tisuća kuna.

Nezadovoljni bivši aktivisti smatraju da su ih Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi i Tihomir Lukanić ostavili na cjedilu. Tvrde da su bili izmanipulirani jer su bili pozivani na deložacije uz napomene da će se dolazak “vrednovati pri sastavljanju lista za izbore”, prenosi Jutarnji list.

Pravomoćne presude su već stigle za 56 od 75 aktivista, koji strahuju da će završiti u zatvoru ili pod ovrhama jer nemaju novca za plaćanje kazni. Među njima ima i samohranih majki, a obećavano im je da će se Živi zid pobrinuti za sve. Danas, kako navode, do vrha stranke uopće ne mogu doći.

Osjećaju se prevarenima jer na Črnomercu nije bila riječ o deložacijama privatnih osoba, već o poslovno-pravnom sukobu investitora i banke.

“U najboljoj namjeri otišli smo na Črnomerec. Nisu nam rekli da se tamo nalaze skvoteri koji nisu bili vlasnici tih stanova. Nisu nam rekli da možemo dobiti kazne prema Ovršnom zakonu… Sve do zadnjeg su nas prevarili, a sada imaju milijune kojih se čvrsto drže. Živi zid nas je otjerao u propast. Pozivamo preostale županijske sudove na kojima još nije odlučeno o našim žalbama da nam usvoje žalbe jer u suprotnom će mnoge obitelji ostati bez kruha. 30.000 kuna kazne koje prevarena sirotinja nema. Obmanjivali su nas, ucjenjivali i lagali. Pravda bi bila zadovoljena da se kaznilo Živi zid”, poručili su aktivisti.

Tihomir Lukanić aktivistima je poručio da su to mogli i očekivati, te da će za neke biti još gore.

“Da, ovo ste mogli očekivati, trebali ste. Ne znam što je mislio onaj tko je svjesno javno napadao svoje kolege. To sad ima svoju cijenu. Nakon političke, ima i pravosudnu. I nije ovo jedini proces. Za neke će biti i gore. Jako glupo. Ali sada nema naricanja i kajanja”, poručio je.


Komentari