Ustavni sud dao Tomaševiću zeleno svjetlo: Ukidanje mjere roditelj odgojitelj nije protuustavno

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Nakon niza sudskih trzavica, oko odluke gradske skupštine zbog postupnog ukidanja demografske mjere roditelja odgojitelja Ustavni sud je ustvrdio da je ta politička odluka iz 2022. godine legitimna.

Roditelji odgojitelji i dalje na mukama: ‘Njih 13 odlučuje o našim sudbinama’

Kako u svom nedjeljnom izdanju podsjeća Jutarnji list, a prenosi Hina, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je tu mjeru naslijedio od bivšeg gradonačelnika Milana Bandića po kojoj je 5800 osoba dobivalo oko 5000 kuna mjesečno ukoliko su imali troje ili više djece.

Na mjesečnoj razini, gradski budžet je na toj odluci trošio 40 milijuna kuna te je novi čelnik Zagreba ovu mjeru trajno ukinuo prije dvije godine i zatim je drastično srezao za postojeće korisnike s 5000 na 1000 kuna.

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Test razmjernosti Visokog upravnog suda


Izvorno je roditelj odgojitelj trebao naknadu dobivati dok dijete ne navrši 15. godinu života, pa je Tomašević zatim smanjio taj rok do sedme godine života.

Gradonačelnik je to pravdao da želi godišnje uštedjeti 300 milijuna kuna u proračunu, a pritom i vratiti žene na tržištu rada te djecu u vrtiće.

Roditeljima odgojiteljima prekipjelo zbog Tomaševićeve odluke: ‘Mi smo upozoravali na kaos i kaos je nastao’

No, korisnici mjere nisu bili zadovoljni te su se od ovih promjena željeli obraniti pred sudom.

Na tom je tragu, Visoki upravni sud u srpnju 2022. godine proveli test razmjernosti. Na temelju tih rezultata, Sud je zaključio da Grad Zagreb ima legitimne ciljeve, ali da srezana mjera nije razmjerna željenom cilju.

Prosvjed roditelja odgojitelja ispred gradske skupštine (Foto: Tomislav Kristo / CROPIX)

Grad je zatim u rujnu prošle godine donio novu odluku u kojoj korisnicima do 31. ožujka 2023. godine ostaje puna novčana pomoć te se zatim postupnu smanjuje, dakle do kraja trećeg mjeseca potpora ostaje na iznosu koji je 65 posto bruto prosječne plaće u Zagrebu, a onda od prvog travnja se smanjuje na iznos minimalne hrvatske plaće te od prvog srpnja na polovicu domaćeg minimalca.

U međuvremenu, grad je uveo kompenzacijske mjere koje uključuju proširenje kapaciteta vrtiće te povratak korisnika mjera, većinom žena na tržište rada.


Komentari