Tri godine vladavine Tomislava Tomaševića: ‘Jedan mandat nikome nije dovoljan, kandidirat ću se za još jedan’

Gradonačelnik Tomislav Tomašević pozdravio je prisutne na obilježavanju Svjetskog dana sporta i otvorio Festival sportske rekreacije. Tomislav Tomasevic. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

Prije tri godine upravljanjem Zagrebom preuzeo je Tomislav Tomašević. U te tri godine dogodilo se puno toga u gradu, opterećen dugovima, razrušen potresima i u političkoj klimi koja nije išla na ruku novom gradonačelniku, Tomašević je morao rješavati sve. Prva stvar koje se uhvatio bio je Zagrebački holding i loše financijsko stanje koje je zatečeno, naime dug je iznosio tadašnjih pet milijardi kuna.

Povukao je nepopularne poteze i podijeljeno je čak 700 otkaza, a u upravu Holdinga su dovedeni čelni novi ljudi. Dovedeni su bez javnog natječaja, a onda su smijenjeni nešto više od sto dana nakon imenovanja. Na veliko negodovanje građana i gradske oporbe naišlo je uvođenje plavih ZG vrećica – što više odvajaš otpad, a manje koristiš ZG vrećice, manji su računi – tako su iz Grada promovirali svoju odluku.

Teoretski je sve to dobro zvučalo, ali praksa izgledala drugačije, građani nisu baš blagonaklono prihvatili novi sustav razdvajanja otpada, pa se prijetilo kaznama, a građani su pod okriljem noći počeli bacati smeće u grmlje, livade i slično.

Tomislav Tomašević (Foto: Ranko Suvar / CROPIX)

Problemi s otpadom i Čistoćom

Gradonačelnika je dočekao i štrajk radnika Čistoće, prvo je Tomašević na presici prijetio da će sindikati snositi troškove tog štrajka, da će svi radnici koji štrajkaju dobiti otkaz i da je prijeti stečaj Holdinga. Na kraju je ipak pokleknuo pred zahtjevima štrajkaša, i u maniri bivšeg gradonačelnika obukao uniformu Čistoće i s radnicima se bacio na čišćenje ulica.

„Zaključili smo kolektivni ugovor koji će vrijediti do ožujka 2026., a kojim je definirana nova sistematizacija radnih mjesta: radnicima u različitim sastavnicama Holdinga ujednačeni su koeficijenti za poslove iste složenosti, što je dugi niz godina bio izvor nepravdi i opravdanog nezadovoljstva“, rekao je tada Tomašević.

Osim toga ukinuo se agencijski rad u Holdingu i ponuđeni su ugovori na neodređeno svim agencijskim radnicima koji su radili na operativnim poslovima. Holding sada po riječima gradonačelnika sada posluje pozitivno, bez da su dignute cijene. Novi problem bio je odron otpada na Jakuševcu, prilikom čega je troje radnika Zagrebačkog holdinga ozlijeđeno, od kojih jedan radnik teže. Velika pobjeda je i nedavna odluka Visokog upravnog suda kojom je utvrđeno da je model prikupljanja otpada u Zagrebu u potpunosti zakonit, a Tomašević je odbacio tvrdnje dviju udruge da je plavim ZG vrećicama odzvonilo.


Tomašević o prometnim gužvama: ‘Raste broj automobila po kućanstvu, to trebamo mijenjati’

Ukidanje mjere roditelj odgajatelj

Negodovanje među korisnicima mjere roditelj odgojitelj koju je uveo bivši gradonačelnik pod egidom povećanja nataliteta, izazvala je i odluka da naglo ukine mjeru. Naime po toj mjeri jedan od roditelja s najmanje troje djece primalo je naknadu za brigu do 15 godine njihova života.

Sve je na kraju završilo na sudu, nekoliko puta i odluka je donesena u korist Grada, odnosno prihvaćena je modificirana mjera. Vrtićki kapaciteti nisu slijedili ovu odluku u početku, sada se stvari koliko toliko normaliziraju i povećava se broj upisane djece u gradske vrtiće.

Zagrebačka katedrala (Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX)

Grad sada financijski dobro stoji

Jedan od problema bila je najava raskidanja ugovora s privatnicima, najviše se to odnosilo na vlasnika tvrtke za zbrinjavanje otpada C.I.O.S. Petra Pripuza, no umjesto raskida ova je tvrtka dobila i nove poslove od Grada. Komunalni problemi opterećuju vladanje, vodovodna mreža koja puca svako malo, ali krenulo u njezinu revitalizaciju, no opskrba plinom Zagrepčana novi je udarac.

Gradska plinara Zagreb – opskrba izgubila je javnu opskrbu Zagreba plinom, nakon natječaja HERE, na kojem je ponudila veću cijenu od Međimurje plina koji će od listopada opskrbljivati građane plinom.

Grad financijski sada dobro stoji, a dobar dio projekata se financira iz europskih fondova. „Financije su nam sada zdrave i stabilne, akumulirani deficit od prošlog gradonačelnika pokrili smo dvije godine prije roka, kreditni rejting grada je nakon 13 godina vraćen iz spekulativnog u investicijski rang, skratili smo rokove plaćanja prema dobavljačima na samo 30 dana, što doprinosi većoj konkurentnosti u postupcima javne nabave, a time i nižim cijenama radova i usluga za građane”, rekao je nedavno Tomašević.

Zagrebački političari reagirali: ‘Za Gradsku plinaru će, ako izgubi tržište, to biti katastrofalno’

Promet je i dalje boljka

Promet i radovi na svakom koraku su boljka grada, pa time i gradonačelnika. Rješenja koja se nude su parcijalna i sama činjenica da se u automobilima provede i pola sata više nego prije ljuti Zagrepčane. Rješenje je pojačani javni prijevoz, ali koji neće zapinjati u gužvama s automobilima.

„U mom mandatu je kupljeno 65 novih autobusa, 20 novih i 11 rabljenih tramvaja, trenutno su u nabavi rabljeni autobusi i ZET vozila za osobe s invaliditetom, a namjeravamo kupiti još 40 novih tramvaja i 100 autobusa na obnovljive izvore energije. Nakon više od 20 godina, na jesen kreće izgradnja nove dionice tramvajske pruge u Sarajevskoj, a zatim i u Heinzelovoj ulici”, poručio je nedavno gradonačelnik Tomašević.

Napravljeno još biciklističkih staza, a gradi se i biciklistička magistrala, sve kako bi se promet rasteretio.

Besplatan prijevoz, vrtići, škole

Zagrepčani stariji od 65 godina koji imaju prebivalište u Gradu Zagrebu mogu besplatno koristiti gradski javni prijevoz, a od svibnja ove godine i vožnja sljemenskom žičarom besplatna za sve Zagrepčane.

„Do kraja mandata izgradit ćemo još pet škola, što je ukupno čak 21 u jednom mandatu. Lani smo izgradili četiri vrtića, pet ćemo izgraditi do rujna, a još pet do kraja ove godine. Povećali smo plaće u vrtićima i u godinu dana zaposlili dodatnih oko 550 zaposlenika. Za 66 posto u odnosu na 2021. povećali smo subvencije privatnim vrtićima kako oni ne bi podizali cijene”, poručio je gradonačelnik.

Grad je završio preko 90 posto projekata poslijepotresne obnove gradskih zgrada i infrastrukture, od 207 završeno je 188 i za to je povučen novac iz Fonda solidarnosti.

Tomašević najavio novo veliko rušenje u Zagrebu: ‘Počet ćemo uklanjanje 14 objekata’

Osam strateških projekata do kraja mandata

Osam je strateških kapitalnih projekata koji očekuju Zagreb: Paromlin, Dom sportova, bazen Špansko, Sarajevska ulica, Podbrežje, Kino Europa, Heinzelova ulica i stadion u Kranjčevićevoj. Puno posla za preostalu godinu mandata.

Naravno, politički protivnici smatraju da puno toga nije dobro napravljeno i da gradonačelnik s lijevog spektra ne vodi dobro grad. Svaki potez je pod povećalom i na meti kritike, a ponekad mu nije lako ni s koalicijskim partnerima.

I dok neki razmišljaju kako je sjediti u gradonačelničkoj fotelji Tomislav Tomašević je poručio kako će se kandidirati za još jedan gradonačelnički mandat: „Jedan mandat nikome nije dovoljan. Kandidirat ću se za još jedan, želim završiti sve započete projekte“.


Komentari