‘TO VIŠE NIKADA NEĆE PROĆI U ZAGREBU’ Klisović o sigurnosti žena u gradu: ‘Znamo da se neke ne osjećaju ugodno…’

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović (SDP) u intervjuu za Hinu je najavio donošenje Rezolucije o Zagrebu – sigurnim mjestom za žene, kojom će koalicijska vlast u Zagrebu ukazati na smjer kojim će Zagreb ići u pogledu rodne ravnopravnosti i prava žena.

“Ona je politička izjava koja sadrži vrijednosti za koje ćemo se nastaviti zalagati, promicati i štititi ih. Nešto od čega nećemo odustati kao Grad, kao ljudi. Njezina provedba znači kvalitetniji život svake građanke i građanina našega grada”, rekao je Klisović.

Kaže da je ova rezolucija poruka muškarcima i organizacijama koji kroz različite verbalne makinacije, manipulacije i molitve zazivaju ”čedne žene” iz prošlog svršenog vremena, a pod kojim podrazumijevaju poslušne i muškarcu podređene žene.

”To je poruka da Zagreb tim smjerom neće ići. Svođenje žene na obespravljeni objekt odnosa, na sredstvo zadovoljenja muškarčevih potreba, neće više nikada proći u Zagrebu”, ističe Klisović.

Gotovo je s tom vrstom stereotipa 

Kaže da je s tom vrstom ponašanja utemeljenog na stereotipima, što se vlasti u Zagrebu tiče, gotovo. “Takvo ponašanje nije nikakva tradicija, već su to predrasude na kojima počiva rodna neravnopravnost i nasilje te kršenje prava žena. To su stereotipi koji su se uvukli u naše društvo i s njima moramo raščistiti jednom zauvijek”, rezolutan je Klisović.

“Želimo Zagreb učiniti sigurnim gradom za žene. Znamo da se jedan dio žena ne osjeća sigurno i ugodno, a to nam pokazuju i podatci zagrebačke policije koji govore o porastu kaznenih dijela nasilja nad ženama”, upozorava.

Otkrio je da je koalicijski partner Možemo! ovu Rezoluciju objeručke prihvatio jer je to politička agenda i vrijednosti koje i oni slijede, a vjeruje i svi drugi klubovi u Gradskoj skupštini.

Krenuti od svakodnevnog života

Poručio je i da nije dovoljno samo usvajati zakone, strategije i akcijske planove za suzbijanje neravnopravnosti među spolovima, već se sve to u svakodnevnom životu treba i primijeniti. To može značiti prekinuti svaku suradnju s poslovnim partnerom za kojeg je poznato da je nasilnik nad ženama ili onim koji plaća ženu manje za isti posao od muškaraca.

“Također, stati na put prijateljima koji pričaju viceve na bazi stereotipa i predrasuda prema ženama. Tu nema ničega smiješnog! Samo bolna spoznaja kako je neravnopravnost među spolovima sveprisutna”, ističe.

Poručio je da su muškarci ti koji trebaju predvoditi borbu za jednakost spolova i borbu za zaštitu i promicanje prava žena ”jer su oni i doveli svojim ponašanjem do nejednakosti i narušavanja temeljnih prava žena”.

Predlaže i da se nagrada “Zagrepčanka godine” počne ponovno dodjeljivati na Dan žena, kao što se dodjeljivala do 2013., a ne na Dan grada Zagreba s ostalim nagradama grada.

Komentirao i obnovu

Klisović je na temu obnove Zagreba nakon potresa rekao da se gradska imovina učinkovito i djelotvorno obnavlja, a “potpuna katastrofa” je obnova privatne imovine Zagrepčanki i Zagrepčana za koju nije nadležan Grad, već Vlada.

Podsjetio je da su obnovljene sve osnovne škole, a obnova većine srednjih škola bit će završena ove godine. Preostalo je još šest srednjih škola. Završene su i obnoveprvog kata Arheološkog muzeja i Gradskog kazališta Žar ptica, a do ljeta se očekujue i završetak obnove gradskog kazališta Gavella.

Napreduje se s obnovom Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Muzeja za umjetnost i obrt. Etnografski muzej se također obnavlja, kao i Muzej Prigorja te kazalište Komedija.

Završena su radovi na Domu zdravlja Zagreb Istok, a radi se na obnovi Domova zdravlja Zagreb Zapad i Zagreb Centar  te bolnica Sveti Duh i Srebrnjak, Stomatološke poliklinike Zagreb, Psihijatrijske bolnice Vrapče, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež u Kukuljevićevoj, te Specijalne bolnice za plućne bolesti Rockefellerova.

Obnavljaju se i mostovi, Sljemenska cesta, Aleja Matije Ljubeka na Jarunu…

“Kada bi Vlada slijedila Grad Zagreb u brzini obnove onda bi građani već imali obnovljene svoje kuće i stanove”, poručio je Klisović.

Promjena skupštinskog Poslovnika 

Suradnju SDP-a i Možemo! u Zagrebu Klisović je ocijenio nazvao konstruktivnom. Najavio je da će na sjednici Gradske skupštine, 30. ožujka, biti i prijedlog promjene skupštinskog Poslovnika. Glavni razlog promjene je, objašnjava, da se rad Skupštine učini učinkovitijim, djelotvornijim, kvalitetnijim i fokusiranim na dnevni red.

“Skupština koja je zakazana u devet sati, a započne raspravljati dnevni red u 15 ili 16 sati, i koja se pretvara isključivo u političku pozornicu za promociju pojedinih zastupnika i nema previše smisla”, kaže Klisović.


Komentari