Prosvjed majki-odgojiteljica pred Poglavarstvom, pjevale Moju domovinu: ‘Zagreb nije vaš, Zagreb je naš’

Prosvjed roditelja odgojitelja (Foto: Zagreb.info)

Ispred Gradskog poglavarstva upravo se održava prosvjed korisnika mjere roditelj odgojitelj koji je počeo u 12 sati.

Nezadovoljni najavom ukidanja mjere za djecu stariju od sedam godina i smanjenje naknade za onu mlađu od sedam godina, a koja bi iznosila 1000 kuna, okupili su se, kako nam kaže jedna od prosvjednica, njih oko 500.

Ondje su i majke i očevi sa svojom djecom koji poručuju gradonačelniku da odustanu od te mjere.

“Ja nisam trošak, ja sam budućnost”, “Zagreb nije vaš, Zagreb je naš” i “Mama je imala pravo na izbor izabrala je mene” samo su neki od transparenata koji šalju jasnu poruku vladajućima.

Foto: Zagreb.info

Minutom šutnje odali su počast stradalima i poginulima u Vukovaru, a posebno za 34 djece koji su stradali. U toj su minuti šutnje odali su počast i braniteljima koji su počinili suicid, njih preko 10 tisuća.

Dunja Jeleč, jedna od organizatorica, pustila je na velikom zvučniku  snimku Tomaševića gdje je rekao da neće dirati stečena prava, ali da postojeće neće dirati, što je bilo njegovo obećanje u kampanji.

Na toj se snimci čuje da mu taj isti njegov citat ponavlja jedna majka, ali gradonačelnik joj odgovara kako to sigurno nije njegov citat i kako su rekli da će revidirati mjeru i zaustaviti prijave. “Ovo nisu stečena prava jer se ne temelje na nikakvom zakonu” čuje se na snimci gradonačelnikov glas sa zvučnika dok prosvjednici glasno zvižde.

U zgradi iznad nas sjedi čovjek koji se igra s našim životima i životima naše djece, poručila je Jeleč i nadodala da mu to ovim putem neće dopustiti.

“Ne može! Ne može!” Skandirali su svi u glas, a potom i zatražili ostavku.

“Odlučile smo da želimo biti majke, promjenu nećemo i ne možemo prihvatiti jer je gradonačelnik prije šest  mjeseci rekao da to neće dirati. Od 2016. imamo porast od 28 posto trećerođene djece. Zanima nas ako dobiju za 4 godine vlast, čime će se pohvaliti da su napravili” zaključila je Jeleč.

“Jedan od uvjeta je da nam djeca ne idu u vrtiće te smo time oslobodile određen broj mjesta u vrtićima sada je to stanje loše, odgajateljice imaju 23-24 djece, a pedagoški standard je 17. Kada se ukinu mjere u travnju iduće godine, a upisi su početkom  svibnja, to znači da gradonačelnik želi da u par dana nađemo posao da bi uopće mogli aplicirati za vrtiće” pojasnila je.

Foto: Zagreb.info

Potom su prozvali i zamjenicu gradonačelnika, Danijelu Dolenec da siđe i da potporu ženama.

Podršku je dala i majka troje djece koja ne koristi mjeru, ali podržava majke odgojiteljice te je poslala poruku vlastima kod zapošljavanja žena koje čak nisu niti u fazi da planiraju obitelj. “U razgovorima za posao, ono što mi prolazimo ne prolazi ni jedan muškarac i ne mogu zamisliti u kakvoj ćete se situaciji naći i to u manje od mjesec dana. Nadam se da ćete se izboriti protiv ovog zločina i da će odgovarati oni koji trebaju odgovarati.“

Foto: Zagreb.info

Uglas su zapjevale Moju domovinu.

Podršku prosvjednicima su dali i saborski zastupnici kluba Mosta Marin Miletić, Nino Raspudić i Zvonimir Troskot.

Foto: Zagreb.info


Komentari