Milanović pred svima Tomaševiću: ‘Malo ‘mobingiram’ gradonačelnika’

Zoran Milanović, Tomislav Tomašević. (Foto: Damjan Tadic/CROPIX)

U staroj gradskoj održava se svečanost uručenja javnih priznanja Grada Zagreba povodom Dana Grada Zagreba.

Na svečanost su došli i predsjednik Republike Zoran Milanović te premijer Andrej Plenković, koji je opet bio na pristojnoj udaljenosti od Milanovića.Između njih se smjestila jedna saborska zastupnica.

Prigodne govore prvo su održali predsjednik Gradske skupštine Joško Klisović i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. Zatim je za govornicu stao premijer Plenković.

Skriveni dragulji Zagreba: Pivska ulica, spomenik jednom psu, Puževa ulica, banov konj Emir…

Plenković: Prosječna plaća u Zagrebu je 1570 eura

“25 godina povezujemo Dan Grada Zagreba uz njegovu nebesku zaštitnicu, čija slika je prije nešto manje od 300 godina čudotvorno preživjela strašan požar. Kardinal Kuharić je Majku Božju javno proglasio zaštitnicom hrvatske metropole. Želim iznijeti nekoliko bitnih stavki suradnje između Vlade i Zagreba.


Posebno me veseli da je prosječna plaća u gradu, mislio sam da će to Tomašević reći, danas 1570 eura. Ovo je ohrabrujuće. U proteklih osam godina smo kao Vlada osmislili nov sustav dijaloga s jedinicama područne i lokalne samouprave. Jedno od velikih postignuća je tema fiskalne decentralizacije.

Zamolio sam kolege da vidimo situaciju s prihodima Grada 2017. i danas. Danas ima 68 posto prihoda više, to je izrazito velik iznos novčanih sredstava za projekte, osnažili smo fiskalne kapacitete grada. Odlično je da će se realizirati projekt Paromlin, Zagreb će dobiti novi, urbani sadržaj. Vlada je uložila napore da Zagrebu osiguramo sredstva za nabavu 20 niskopodnih tramvaja, nastojimo napraviti sve za fiskalno održanje vrtića. Posebno me veseli potpora za nove vrtiće, ambicija je da do 2030. svatko hrvatsko dijete ima zajamčeno mjesto u vrtiću”, rekao je premijer.

Zoran Milanović (Foto: Robert Fajt / CROPIX)

Milanović: Tomaševiću javim što ne valja

Predsjednik Zoran Milanović posljednji je održao govor. Kaže, u posljednje tri godine vidljive su velike promjene u načinu na koji se upravlja Zagrebom, ponajprije u odnosu prema javnom novcu.

“Kao rođeni Zagrepčanin sjednem na bicikl pa se pod krinkom vozim po Zagrebu, odem do rodnog Trnja i gledam stvari koje me smetaju. Malo ‘mobingiram’ gradonačelnika pa mu kažem što ne valja i to ću nastaviti raditi.

Samo upozoravam na ono što možda ne vide. Postoji vrlo zanimljiva, pomalo endemska devijacija, grafitiranje po tuđim fasadama. Kada su 1994. mladi perspektivni britanski političari kretali u kampanju slogan im je bio ‘oštro s kriminalom’.

Šarati nečiju fasadu, imovinu, nije teško kazneno djelo, ali ima elemente kriminala. Ako se to tolerira, poruka je ‘navalite’. Mi smo siguran grad, ali pozivam Grad i državu da se nešto učini. Svaki dan gledam gdje će se nova fasada pošarati. Netko se potpisao”, rekao je Milanović.


Komentari