Idemo prema kaosu? Zagrebački HDZ upozorio na problem povećane pojave štakora i miševa u gradu

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Zagrebački HDZ upozorio je u utorak na problem neodržavanja javnih površina i gomilanja otpada na ulicama Zagreba te od gradske vlasti zatražio hitno pokretanje pojačane deratizacije glodavaca i povećanu dinamiku odvoženja otpada u cilju smanjenja rizika širenja mišje groznice.

ŠTAKORI, FEKALIJE, KAMIONI SMEĆA! Kuća u centru Zagreba ima priču u koju je teško povjerovati: Kraj nje ste i sami više puta prošli

Također su ocijenili kako “biti gradonačelnik Zagreba valjda ipak znači voditi i djelovati te brinuti o Zagrepčanima i njihovoj sigurnosti”.

Objasnili su kako je zbog neodržavanja javnih površina i gomilanja otpada došlo do povećane pojave štakora i miševa u zagrebačkim kvartovima te da to predstavlja razlog za javnozdravstveni alarm jer su glodavci rezervoar različitih zaraznih bolesti od kojih mogu oboljeti i ljudi.

‘OVDJE SE UZGAJAJU ŠTAKORI’ Na Sveticama trava visoka metar i pol: ‘To je tragedija Zagreba’

“Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, svake godine u Hrvatskoj bilježimo pojavu mišje groznice koju prenose štakori i miševi, ali ove godine, po dojavama Zagrepčana, izgleda da idemo prema kaosu jer u zadnjih 20-tak godina nije zabilježen veći broj glodavaca na zagrebačkim ulicama”, istaknuli su.

Štakor (foto: Wikimedia Commons)

HDZ je ocijenio kako je isključivi razlog smeću koje privlači glodavce upravo neodvoženje miješanog komunalnog otpada, a koji se u većini zagrebačkih kvartova više ne odvozi dva puta tjedno, nego samo jednom, kao i kronično neodržavanje javnih površina.

NISU ŠOKIRANI ŠTAKORIMA: ‘Kak’ bi se tek zgrozio da ode u New York, ima ih po cijelom gradu’

Pri tome je upozorio kako je za suzbijanje mišje groznice potrebna sustavna deratizacija, no ona se, po njihovim informacijama, također ne provodi u potrebnom opsegu kao u zadnjih desetak godina, a što bi moglo dovesti do epidemije mišje groznice u Zagrebu.

Između ostalog, HDZ je spomenuo i pojavu divljih svinja, koje također privlači smeće.

Pitali smo zagrebačke deratizatore je li zaista povećana pojava štakora i miševa u gradu, na što su nam odgovorili kako je sve kao i prijašnjih godina.

“To vam je sve subjektivno”, rekli su nam. “Netko će napraviti paniku zbog jednog uočenog štakora dok će netko proći pored njih nekoliko i neće ni prijeviti tu pojavu”, dodaju deratizatori s kojima smo razgovarali.


Komentari