DAMIR BAKIĆ IZ MOŽEMO: ‘Zagreb će ostati bez 40 milijuna eura u proračunu, to je moja gruba procjena’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Saborski zastupnik Možemo Damir Bakić rekao je u srijedu da su u toj stranci, koja vodi Grad Zagreb, nezadovoljni predstavljenom poreznom reformom i procijenio kako će Zagreb, čak i ako ostavi isto porezno opterećenje građana, ostati bez 40 milijuna eura u proračunu.

ŠTO ČEKA ZAGREPČANE U POREZNOJ REFORMI? Plenković i ministar oštro odgovorili Tomaševiću na pitanja koja ga brinu!

“Prema našim prvim kalkulacijama i grubim procjenama, barem 40-ak milijuna eura tog propuštenog prihoda otpada na Grad Zagreb”, rekao je Bakić medijima u Hrvatskom saboru komentirajući poreznu reformu.

Tvrdnja Vlade o povećanju fiskalne autonomije cinična

Nju su danas predstavili premijer Andrej Plenković i ministar financija Marko Primorac, istaknuvši da se od 1. siječnja povećava osobni odbitak građana sa 530 na 560 eura, ukida se prirez i umjesto njega se dopušta jedinicama lokalne samouprave da same odrede porez na dohodak, a Vlada će subvencionirati mirovinske doprinose onima s najnižim plaćama.

Za Grad Zagreb, koji ima prirez od 18 posto, raspon u kojem može odrediti nižu stopu poreza na dohodak je 15 do 23,6 posto, a višu od 25 do 35,4 posto.


Bakić je istaknuo da je tvrdnja Vlade da se ukidanjem prireza i ostavljanjem prostora za određivanje stope poreza na dohodak povećava fiskalna autonomija jedinica lokalne samouprave cinična.

Ustvrdio je da će Zagreb, kada bi kompenzirao gubitak prihoda od prireza s jednakim opterećenjem kroz maksimalan iznos poreza na dohodak, mogao ostati bez 40 milijuna eura prihoda zbog povećanja osobnog odbitka.

Zagreb će teže realizirati svoje projekte

“Utoliko je izjava da se time povećava financijska autonomija Zagreba još ciničnija, jer time Grad Zagreb dolazi u još mnogo težu poziciju da realizira svoje projekte, obnavlja svoju infrastrukturu, sufinancira gradski prijevoz i gradi vrtiće”, poručio je.

Na pitanje kako Grad misli kompenzirati izgubljeni prihod od 40 milijuna eura, Bakić je poručio da za sad nemaju gotova rješenja.

“Ja ću se ograditi, ne mogu reći da je taj izračun egzaktan. To je moja gruba procjena, ali nipošto to ne znači da sada imamo gotova rješenja, a još manje znači da je ikakva odluka o poskupljenju komunalnih usluga donesena”, rekao je.

Istaknuo je da porezi na dohodak čine 10 posto prihoda proračuna Grada Zagreba, pa ne može financijski izdržati ukidanje prireza bez da ga ne kompenzira s maksimalno dopuštenom stopom poreza na dohodak.

Iz zagrebačke Gradske uprave za sada nisu komentirali poreznu reformu, ali najavili su da će to učiniti kada ju dodatno prouče. No, sam gradonačelnik Tomislav Tomašević još je prošlog tjedna izjavio da, ukoliko se žele zadržati iste cijene usluga, Grad nema prostora za porezno rasterećenje građana.

Zadiranje u mirovinske doprinose loš potez

Bakić smatra i da je zadiranje u mirovinske doprinose loš potez, jer će to dodatno opteretiti državni proračun za 330 milijuna eura.

“Treba znati da naš prvi stup mirovinskog osiguranja danas košta otprilike 6,8, odnosno 7 milijardi eura. Od tih 7 milijardi eura što bi se trebalo moći financirati iz doprinosa postojećih osiguranika, 41 posto tih doprinosa financira se izravno iz proračuna”, rekao je dodavši da će sada taj sustav još više ovisiti o državnom proračunu.

Poručio je da to mirovinski sustav još više udaljava od načela uzajamnosti, prema kojemu bi mirovine trebale odgovarati uplaćenim doprinosa, ali i od prijeko potrebnog zahvata u generalno povećanje mirovina.


Komentari