U dijelovima Zagreba namjerno će pustiti da bujaju livade: Grad objasnio zašto

Radnici Zrinjevca u košnji trave, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Grad Zagreb neće kositi i obrađivati niti išta saditi na travnjacima na devet lokacija u gradu. Naime, krenuo je s pilot projektom “Cvjetnih livada”. To je jedna je od inicijativa zelene tranzicije Grada Zagreba nastala u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja.

“Gradski travnjaci staništa su siromašna nutrijentima u tlu, a učestalom košnjom zagrijavaju se i isušuju. Ovim projektom odabrani travnjaci postaju Cvjetne livade odnosno staništa za oprašivače koji su izuzetno važni za očuvanje bioraznolikosti, a na brojnost njihove populacije negativno utječe urbana sredina kao i klimatske promjene.

Cvjetne livade se planiraju na koridorima rijeka i potoka, u parkovima te na površinama na kojima se nalazi grmlje koje privlači oprašivače”, priopćili su iz Grada.

“Cvjetne livade”. (Foto: Grad Zagreb)
“Cvjetne livade”. (Foto: Grad Zagreb)

Šest gradskih četvrti

Provedba pilot projekta trenutno obuhvaća devet lokacija u šest gradskih četvrti i to:

GČ Stenjevec, Trešnjevka – jug, Trnje, Podsused – Vrapče, Peščenica – Žitnjak, Maksimir.

Sve lokacije označene su obavijesnim tablama, a provedba projekta planirana je od svibnja do prosinca 2024.


“Cvjetne livade”. (Foto: Grad Zagreb)
“Cvjetne livade”. (Foto: Grad Zagreb)

“Vjerujemo da će se uspostavom Cvjetnih livada podići svijest građana o važnosti travnjaka u urbanoj sredini”, poručili su.

Pilot projekt “Cvjetne livade”, koji je nastao u sklopu Inicijative EU za oprašivače – politike kojoj je cilj povećati znanja o divljim oprašivačima, osvrnuti se na negativne čimbenike koji utječu na njih i očuvati njihovu populaciju, između ostalog i u urbanim ekosustavima.

Odlična vijest za mnoge Zagrepčane: Od Grada Zagreba će dobiti novčane potpore

Na tim plohama nije predviđeno obrađivanje tla niti sadnja bilja, nego će se dopustiti rast autohtone vegetacije uz prilagođenu košnju, ovisno o sezoni, te ručno uklanjanje zeljastih i grmolikih invazivnih biljnih vrsta. Cvjetne livade planiraju se na koridorima rijeka i potoka, u parkovima, površinama nedostupnijima za košnju i onim na kojima se već nalazi grmlje koje privlači oprašivače, objasnili su iz grada.


Komentari