Što se to događa: Gradska Plinara mogla bi izgubiti opskrbu plinom Zagreba nakon 162 godine

Gradska plinara Zagreb (Foto: Goran Mehkek / CROPIX)

Nakon 162 godine Gradska plinara Opskrba bi mogla prestati opskrbljivati Zagrepčane plinom. Na nedavnom natječaju kojeg je organizirala Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA), Plinara je ponudila znatno lošiju cijenu u usporedbi s Međimurje plinom, potencijalnim novim opskrbljivačem koji dosad nije poslovao u Zagrebu.

Gradska plinara Zagreb-Opskrba javila se u travnju na natječaj koji je raspisala HERA, no on je poništen i raspisan je novi.

Prema informacijama koje ima Vlatko Kottnig, predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike Gradska plinara je izgubila distributivno područje grada Zagreba. Na natječaju prolazi onaj opskrbljivač koji ima najnižu ponuđenu maržu u cijeni plina.

Gradska plinara Zagreb (Foto: Bruno Konjevic / CROPIX)

Međimurje plin zainteresirano je za Zagreb

„Opskrba je imala do sada 9,6 eura po megavatsatu i u prvom natječaju su se nerezonski, odnosno Uprava koja je nekompetentna, odlučili za 10,9. Nikome to nije bilo jasno, kada je Međimurje plin kao drugi ponuđač dao 10,8. Već je onda nastala panika jer to nije bilo rezonski, a direktor je na skupu radnika objašnjavao da je cijenu dogovarao s vlasnikom i da je gradonačelnik upoznat s time“, kaže Kottnig.

Nakon što je postalo jasno da je Međimurje plin postalo jako zainteresirano za ovo područje, došlo je do ponavljanja natječaja, kaže nam Kottnig. Problem je što u Plinari nisu izvukli nikakvu pouku iz toga, a i sama HERA je dala gornju granicu marže u novom natječaju 10,5 eura po megavatsatu.

Međimurje plin bi, u slučaju pobjede na natječaju, prvi puta proširio svoje poslovanje na glavni grad Hrvatske, preuzimajući opskrbu plinom za veliki broj korisnika. Ovaj razvoj situacije mogao bi značiti značajnu promjenu u energetskom sektoru Zagreba, s potencijalnim utjecajem na stabilnost i cijene opskrbe plinom za građane.


Građane naljutio potez plinare, iz Holdinga se ograđuju: ‘Platite putem mobitela’

Izgubit će se 300.000 korisnika

„U Plinari su se ponašali kao da je Međimurje plin zalutalo na natječaj, takav je bio i stav uprave, zajedno s direktorima koji u tri godine nisu ništa dobro napravili. Sada je Gradska plinara opskrba ponudila cijenu marže 10,2 eura, a Međimurje plin je za svaki slučaj ovaj put išlo ispod cijene koja je bila prije tri godine – 9,5 eura“, rekao nam je predsjednik Sindikata distribucije plina i plinske tehnike.

Rezultati natječaja će biti objavljeni 29. svibnja, a na otvaranju ponuda zaključeno je da će Međimurje plin opskrbljivati grad Zagreb sljedeće tri godine.

„Nakon 162 godine tradicije, tvrtke koja je simbol Zagreba, koja je najstarija tvrtka u Zagrebu, uprava s vlasnicima i gradonačelnikom Tomaševićem uspjela je izgubiti distributivno područje grada Zagreba od 300.000 korisnika. Sada će nam, ako ova odluka ostane a ne znam zašto ne bi, Međimurje plin od 1. listopada naplaćivati uslugu opskrbe plinom“, kaže Kottnig.

Pojeftinjuje plin: Donosimo izračun koliko će ga ubuduće plaćati Zagrepčani

Tužna je ovo priča

Tužna je ovo priča o gubitcima, nesposobnosti i neprovođenju politika, smatraju u Sindikatu. Opskrba i distribucija su trebali biti prodani, no to se zaustavilo nakon što je HEP napravio dubinske analize.

„Sramota i velika šteta… i odgovornost gradonačelnika, pitanje je kako će on pravdati ovaj gubitak, gubitak natječaja za vodnu mrežu“, kaže Kottnig.

Kontaktirali smo i Gradsku plinaru – Opskrbu i Grad Zagreb, čim dobijemo njihovu reakciju objavit ćemo je.


Komentari