PREMINUO LEGENDARNI ZLATKO! Posljednji let zagrebačkog Šišmiša: ‘Pratio je i osluškivao scenu i pomagao mladima’

Foto: Hrvatsko društvo skladatelja

U Zagrebu je u 68. godini preminuo glazbeni urednik i novinar Zlatko Madžar. Bio je istaknuti član Hrvatskog društva skladatelja i pamtit ćemo ga po mnogobrojnim radijskim emisijama koje su pratile glazbenu scenu, od kojih se isticala Klasična večer zagrebačkih šišmiša.

HDS u nastavku prenosi tekst Jane Haluze:

Jutros nas je rastužila vijest o smrti našeg istaknutog člana iz redova sekcije Muzikologa i glazbenih pisaca, Zlatka Madžara koji je nas je zauvijek napustio jutros u 6:40 u Zagrebu gdje je stigao kao srednjoškolac, nadareni pijanist. Život će ga usmjeriti prema drugim kolegama glazbenicima kojima se iskreno divio. Bio je jedan od najvećih i najiskrenijih ljubitelja i promotora klasične glazbe na ovim prostorima. Poznat je najviše kao voditelj i urednik legendarne višesatne radijske emisije Klasična noć zagrebačkih šišmiša koja je tijekom desetljeća mijenjala radijske kanale emitiranja. Unikatnu formu razgovora s umjetnicima i uvaženim pojedincima na temu kulture, umjetnosti i filozofije uz glazbu pokrenuo je kao živi noćni nedjeljni glazbeni program Radija 1 (tada u sklopu Radija 101), vidljiv svim noćnim namjernicima pod svjetlom „izloga”današnjeg KIC-a. Dvije godine kasnije emisija seli na Radio Velika Gorica, a od 1995. do 2008. nalazimo je u eteru Obiteljskog radija kao jedine privatne komercijalne radiopostaje koja je kroz njegovu emisiju čak 12 godina nudila klasičnu glazbu. Kad je 2008. vodstvo kanala odlučilo ukinuti emisiju, poznati je germanist i pjesnik, „čovjek istančanog sluha i slijepih očiju”, Sead Muhamedagić, pokrenuo peticiju najvjernijih „Šišmiševih” slušatelja, na koju je spremno reagirao tadašnji urednik Radija Sljeme, Zvonko Šeb. Trenutačno je pronašao prostor u eteru programa koji uređuje u prestižnom terminu subotom navečer. Godine 2012. emisija pronalazi svoje posljednje utočište u eteru Trećeg programa Hrvatskoga radija, kao Klasična večer zagrebačkih Šišmiša vrativši se na nedjeljni termin od 20 sati do ponoći. Posljednji let našeg zagrebačkog Šišmiša bila je emisija emitirana u nedjelju 5. veljače 2023. godine.

Kroz emisiju je provukao sve ključne sudionike, pratitelje i fenomene klasičnog glazbenog života. Pratio je i osluškivao scenu i pomagao mladima; najpoznatiji je primjer njegova inicijativa da mlada Monika Leskovar dobije od Grada Zagreba i Zagrebačke filharmonije na doživotno korištenje vrijedno violončelo talijanskog graditelja Vincenza Postiglionija. Redoviti njegovi gosti bile su veličine naše kulturne sredine kao što su Vlado Habunek, Kosta Spaić, Milko Šparemblek, Zvonimir Berković, Slavko Mihalić, Viktor Žmegač, Nikola Batušić, Nedjeljko Fabrio, Dunja Vejzović i Vlado Gotovac. Razgovor s Vladom Gotovcem iz emisije dok je još išla na Obiteljskome radiju objavio je Cantus d.o.o. na dvostrukom CD-u Između trenutka i vječnosti godine 2000., u povodu prve obljetnice Gotovčeve smrti. Ako nije djelovao u radijskom eteru, Zlatko Madžar organizirao je koncerte klasične glazbe, od kojih su vrlo uspjeli na radiju i televiziji zabilježeni ciklusi u gornjogradskoj Palači Gvozdanović i Hrvatskom glazbenom zavodu (Molto cantabile u organizaciji Koncertne direkcije Zagreb). Jedini je ne-glazbenik koji je dobio plaketu Milka Trnina (2007.) koju inače Hrvatsko društvo glazbenih umjetnika dodjeljuje isključivo pažljivo biranim glazbenicima.

Prema pokojnikovoj želji, sprovoda za javnost neće biti.Komentari