Mrtve kornjače isplivale na obalu jezera u Zagrebu, stanovnici zabrinuti: ‘Ne veseli nas’

Foto: Damjan Tadic /CROPIX

Građane Zagreba su zabrinuli nedavni prizori koje su zatekli na Prvom Maksimirskom jezeru. Naime, na površinu jezera su isplivale mrtve kornjače, a i sama voda je, kako se na prvu čini, veoma, veoma prljava.

Međutim, kako objašnjava Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba, to je zapravo uobičajena pojava u ovom dijelu godine.

“Svake godine u proljeće, kada se podigne temperatura vode u jezeru, na površinu isplivaju starije jedinke kornjača koje su uginule tijekom zime. Naime kornjače spavaju zimski san ukopane u mulju na dnu jezera. Ujesen neke jedinke nisu u dovoljno dobroj kondiciji i uginu tijekom zimskog sna,” pojašnjava Skok.

@zagrebinfo opasnost od pada stabala još uvijek prijeti u Maksimiru te se građani mole da izbjegavaju odlazak u park ❗ #zagrebinfo #zagreb #maksimir #park #opasnost ♬ original sound – zagreb.info

Skok: “Nema razloga za zabinutost”

Istaknuo je i da voda nije prljava već se zamutila zbog obilnih padalina koje su posljednjih dana pogodile Zagreb.

“Ta pojava nas ne veseli, ali je normalna i broj uginulih kornjača nije zabrinjavajući s obzirom na to da se u jezeru trenutačno nalazi preko 200 jedinki. Također jezero nije prljavo, već se voda zamutila organskim talogom s dna zbog jakog protoka vode uzrokovanog naglom velikom količinom padalina”, kazao je Skok.


Ove riječi će zasigurno smiriti zabrinute građane koji su isprva bili zgroženi nesvakidašnjim prizorima koje su zatekli na popularnom zagrebačkom jezeru.

Grad Zagreb najavio veliku zvijezdu u Maksimiru za 1. maj: ‘Nastupit će na Velikoj pozornici’


Komentari