IZ ZAGREBAČKOG HOLDINGA PORUČUJU: ‘Kolektivni ugovor je na snazi i u potpunosti se poštuje’

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Iz Zagrebačkog holdinga oglasili su se o zahtjevima radnika Čistoće koji se tiču prava iz kolektivnog ugovora.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Na zahtjev radnika koji jučer nisu izvršili odvoz otpada i koji su se okupili u znak podrške trojici radnika, Uprava je inicijalnu odluku o suspenziji zamijenila pisanom odlukom koja stavlja izvanredne otkaze izvan snage i najavila njihovo preispitivanje.

Usprkos tome što je Uprava Zagrebačkog holdinga udovoljila zahtjevu radnika, oni se do sada nisu vratili na posao. Jutros je s radnicima razgovarala uprava Zagrebačkog holdinga i menadžment Čistoće, prilikom čega su okupljeni radnici putem sindikalnih predstavnika iznijeli i niz drugih (dodatnih) zahtjeva koji se tiču primanja, uvjeta i organizacije rada.

Važno je napomenuti da je u Zagrebačkom holdingu kolektivni ugovor na snazi i u potpunosti se poštuje. No, kao socijalno osjetljiva Uprava, uzeli smo u obzir inflaciju i povećani pritisak na radnike zbog uvođenja novog modela prikupljanja otpada te smo prošle jeseni pokrenuli pregovore sa sindikatima oko povećanja materijalnih prava radnika. Obje strane su se naime složile da je materijalna prava potrebno povećati.

RADNICI ODGOVORILI NA PRIJETNJE IZ HOLDINGA! Poručili upravi: Ispunite ovaj zahtjev i vraćamo se na posao

Sindikati su inzistirali na postotnim uvećanjima osnovice jednako za sve radnike, a uprava je željela ciljano najviše povećati materijalna prava radnicima s najnižim primanjima. Stoga pregovori nisu uspjeli te je krajem 2022. Uprava Zagrebačkog holdinga donijela jednostranu odluku kojom se unaprjeđuju materijalna prava radnika.

Odlukom uprave koja je stupila na snagu ovaj mjesec, Zagrebački holding u materijalna prava radnika dodatno investira 6.171.610,59 eura (46,5 milijuna kuna ) na godišnjoj razini, što predstavlja rast od 7,67% godišnje bruto mase plaća, te još dodatno 1.791,757,91 eura (13,5 milijuna kuna) za korekcije u sistematizaciji radnih mjesta.

Za siječanj prosječna isplata za radnike u Čistoći iznosi 1105 eura s uključenim i neoporezivim isplatama i dodatak za prijevoz. Komunalnim radnicima u prosjeku je na račun isplaćeno 992 eura što također uključuje i nove neoporezive isplate i dodatak za prijevoz, a radnicima na radnom mjestu vozač prosječno 1240 eura.

Na ovaj način, a uzimajući u obzir i povećanje toplog obroka u četvrtom kvartalu ove godine, prosječni rast mjesečne neto plaće za siječanj kreće se između 93,84 eura (707 kuna) odnosno 13,67% za komunalne radnike i 74,32 eura (560 kuna) odnosno 5% za radnike u višim kategorijama složenosti poslova.

S obzirom na neuspjele pregovore uprave i sindikata, u siječnju je pokrenut proces mirenja. Uzevši sve ovo u obzir štrajk koji se odvija u uvjetima dok se u potpunosti poštuje Kolektivni ugovor i dok je u tijeku proces mirenja, što je u Čistoći slučaj, smatramo nezakonitim. Stoga pozivamo radnike da se vrate na posao, a sindikate natrag za pregovarački stol.”


Komentari