I vatrogasci traže povišice, zaprijetili Vladi: ‘Spremni smo na poduzimanje svih aktivnosti’

Vatrogasci. Požar. Ilustracija. (Foto: Vlado Kos/CROPIX)

Prilikom velikog usklađivanja plaća ipak je ostao netko koga se, izgleda, Vlada nije sjetila, a to su profesionalni vatrogasci.

Naime, Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca upozorila je da je Vlada propustila ujednačiti plaće vatrogasaca na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama na državnoj razini, te poručila da su spremni na poduzimanje svih aktivnosti ako se to pitanje ne riješi.

Nisu ujednačene plaće

Iako obavljaju poslove iste složenosti, vatrogasci zaposleni u brojnim JVP-ima i DVD-ovima već duže vrijeme imaju manje plaće od svojih kolega zaposlenih u državnoj službi, napominje u priopćenju Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca.

Objavljeni detalji povišica plaća: Zanimljiva je razlika između učitelja i liječnika

Uredba o dodacima, predviđena Zakonom o vatrogastvu, kojima bi se uvećali koeficijenti profesionalnih vatrogasaca s obzirom na povećanu opasnost za život i zdravlje, osobno vatrogasno zvanje i odgovornost u sustavu hijerarhije nije, ističu, donesena.

Upozoravaju da je umjesto ujednačavanja, usvojenom Uredbom o nazivima radnih mjesta, uvjetima za raspored i koeficijentima za obračun plaće u državnoj službi stvoren jaz u plaćama svih profesionalnih vatrogasaca na lokalnoj i regionalnoj razini u odnosu na državnu.

Vatrogasci.
(Foto: Damir Krajac/CROPIX)

Traže ispravljanje nepravde do kraja mjeseca

Apsurd je, dodaju, što je na ranijim sastancima socijalnih partnera usuglašen minimalni koeficijent profesionalnog vatrogasca 1,05, no u pravilniku glavnog vatrogasnog zapovjednika, umanjen je na 0,897 radi usklađenja s koeficijentima u državnoj službi.

Nakon jučerašnje Uredbe Vlade koeficijenti u državnoj službi značajno su povećani, a koeficijent vatrogasaca na lokalnoj razini ostao je 0,897, kaže Koordinacija.

Zagrebački vatrogasci u središtu skandala: Dižu se tužbe, prijave i izbacuju čelnici

Koordinacija je od ovog mjeseca okupila Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika, Udrugu sindikata profesionalnih vatrogasaca Republike Hrvatske, Udrugu profesionalnih vatrogasca Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.

Pozivaju Vladu na dijalog kako bi se do kraja mjeseca ispravila postojeća nepravda.

U protivnome, spremni su na poduzimanje svih aktivnosti radi ostvarenja svog cilja – jednake plaće za jednak rad, poručili su sindikalci.


Komentari