SVI ŽELE RADITI OVDJE: Plaća je 7.000 kuna, a dobijete bonus za rad noćima i vikendom

zet posao
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nakon sedam godina ZET je u potrazi za vozačima tramvaja.

Prvi put nakon sedam godina ZET natječajem traži nove vozače za plaću od prosječno 7000 kuna. Prema već uhodanoj praksi, vozači će e tražiti unutar sustava Holdinga, tj. interno, no barem 20-30 angažirat će se izvana. Izabrani kandidati proći će i školu.

Čim se saznalo da će ZET zaposliti 50 vozača tramvaja, u tvrtku je stiglo petstotinjak životopisa muškaraca i žena koji bi željeli upravo taj posao.

Iako će ZET nakon sedam godina prvo raspisati interni natječaj unutar Holdinga, pa će prednost za promjenu radnog mjesta imati radnici s nižih položaja unutar sustava, ako je suditi prema ranijem zapošljavanju tramvajaca, njih barem 20 do 30 tražit će se izvana. Natječaj će biti objavljen za mjesec-dva.

Izuzetno stresan posao

Plaća od 7000 kuna uz dodatke za noćni rad i rad blagdanom glavni je mamac zainteresiranima, a probrane buduće vozače obučavat će 12 ZET-ovih instruktora vožnje tramvaja. Među kojima je i Vladimir Jozić. Ovaj instruktor naglašava kako nije riječ o mjestu na kojem se samo sjedi i otvaraju vrata, već o stresnom i zahtjevnom poslu za koji nije svatko, piše večernji.hr.

“Postoje kandidati koji nisu zadovoljili za vozača i kojima smo morali reći “ne”. Ovo je odgovoran posao u kojem vozač mora biti cijelo vrijeme usredotočen na cestu jer, dok napravi jedan krug, izbjegne u prosjeku pet kritičnih situacija u kojima samo zahvaljujući prisebnosti i brzoj reakciji nije bilo nesreća”, reći će Jozić.


[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U ZET-u je zaposleno oko 660 vozača tramvaja koji voze duž 116 kilometara pruge na kojima se nalazi 174 skretnice i 255 stajališta, a na 15 linija godišnje se preveze oko 200 milijuna putnika.[/box]

Što sve trebate znati

Novi se tramvaj, kaže, vozi uz pomoć joysticka, tzv. budnika po uzoru na vlakove. Novi tramvaji imaju i videonadzor te kočnice i motore ispod cijelog vozila, a kod starih motor je naprijed i koči se na zračni pritisak, što produžuje put kočenja i zahtijeva veće iskustvo.

“Budući vozači prvo će morati položiti testove u autoškoli i prvu pomoć, nakon čega će početi satovi vožnje. Škola traje od 4 do 6 mjeseci, a potrebno je odvoziti 50 sati”, kazao je Jozić pojasnivši da svaki instruktor preuzima grupu od 4 do 5 učenika koji prve vožnje obave na kružnoj stazi na Remizi, dugoj oko 800 metara. Zatim izlaze i na gradske tračnice.


Komentari