ZATAŠKAVALI NASILJE? Roditelji i učiteljica koja je otpuštena iz škole u Strožancu podnijeli prijave, ravnateljica se oglasila o izvanrednom otkazui+!

Foto: Josko Supic / CROPIX

Odvojene kaznene prijave DORH-u zbog zataškavanja vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Strožancu podnijeli su zabrinuti roditelji i učiteljica kojoj je u ponedjeljak Školski odbor otkazao ugovor o radu, doznaje se u utorak od roditelja učenika te škole.

PRIJETIO DA ĆE POSTATI NOVI KOSTA K.! Učenik sa željeznom šipkom uletio u učionicu osnovne škole, intervenirala policija

Roditelji su rekli da su prijavu DORH-u podnijeli prije desetak dana zbog incidenta koji je 9. ožujka izazvao isti dječak iz petog razreda koji je u prošlog četvrtka na nastavi zaprijetio učitelju i učenicima željeznom šipkom rekavši da je on “novi Kosta K.”

Dječak je, tvrde, na hodniku škole oborio na pod kolegu pokušavajući ga laktom gušiti što je šokiralo mnoge roditelje čija djeca idu u tu školu, rekli su Hini roditelji koji su zamolili da ostanu anonimni.

O tom incidentu koji se, po tvrdnjama roditelja, zataškao jedina je upozoravala otpuštena učiteljica koja je potvrdila da je i ona podnijela kaznenu prijavu zbog zataškavanja incidenta u školi u kojoj je bila razrednica dječaku sve do incidenta, a nakon kojeg je, sedam dana kasnije, premješten u drugi razred.

“Budući da se o tom incidentu više uopće nije govorilo, obratila sam se  DORH-u i prijavila zataškavanje incidenta iz ožujka ove godine, to jest podnijela sam kaznenu prijavu DORH-u ,” rekla je Hini učiteljica.

Ravnateljica: Dobila je otkaz zbog brojnih propusta u radu

Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu rekla je da je dala otkaz učiteljici u ponedjeljak i da se radi o osobito teškim povredama obveza iz radnog odnosa, pa nastavak radnog odnosa s njom više nije bio moguć.

Naglasila je da odluku o otkazu ugovora o radu donosi ravnatelj poslodavca OŠ Strožanac, a ne Školski odbor koji je upravljačko tijelo i koje je dužno štititi interese OŠ Strožanac.

Odluku o izvanrednom otkazu učiteljici, ravnateljica  je, kaže, temeljila na brojnim njezinim povredama, a prije davanja prethodne suglasnosti Školskog odbora, članove Odbora je upoznala sa svim razlozima. Po njenim riječima, na članove Školskog odbora vršen je pritisak s brojnih strana, a da se uopće znalo o razlozima njezine odluke na kojima temelji otkaz.

Poručuje da je “apsolutna neistina” koja se danima plasira u medijima da je izvanredni otkaz ugovora o radu dobila učiteljica koja je pozvala policiju i prijavila vršnjačko nasilje u OŠ Strožanac te da je otkaz dobila potpuno druga učiteljica kojoj je, između ostalog, i prosvjetna inspekcija Ministarstva obrazovanja utvrdila brojne nepravilnosti u njezinom postupanju i izricanju pedagoških mjera u pogledu učenika koji se u javnosti označava kao nasilnik, što nije točno.

Kaže da je od 15. svibnja pa do dana donošenja odluke o otkazu, učiteljica počinila “čak sedam teških povreda obveza iz radnog odnosa”. Naglasila je da je jedna od tih povreda i ta da učiteljica nije postupila po prijavljenom vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u njezinom razrednom odjelu.


Komentari