ŽALE I SUOSJEĆAJU! O svećeničkom zlostavljanju progovorila i biskupska konferencija

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Hrvatska biskupska konferencija očitovala se za N1 o slučaju svećeničkog nasilja u Sotinu. Iz HBK-a su poručili da nisu nadležni, no da suosjećaju sa žrtvama.

Evo njihovog priopćenja.

“Hrvatska biskupska konferencija nije mjerodavna za konkretne slučajeve poput onoga koji ste spomenuli u svojem upitu, nego su za sve takve slučajeve mjerodavni mjesni biskupi i pojedina tijela Svete Stolice. Ali Hrvatska biskupska konferencija izražava duboko žaljenje i suosjećanje sa žrtvama nasilja koje je počinila bilo koja crkvena osoba i osuđuje svaki takav čin.

Uz to, na tragu nastojanja i preporuka sveopće Crkve predvođene papom Franjom donijela je sve potrebne preporuke i smjernice kako bi se unaprijedila prevencija i spriječilo takve slučajeve. I još želimo istaknuti da žrtva uvijek mora biti u središtu u smislu empatije i svekolike pomoći kako bi, koliko je moguće, mogla nadići tešku traumu”, napisali su iz HBK-a.

Podsjetimo, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je, prema pisanju tjednika Novosti, znao za svećenika pedofila iz vukovarskog nasilja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa, ovaj je tjedan održao konfreneciju zbog navedenog slučaja.

 


Komentari