‘ZAKON ĆE SE DONIJETI OVE GODINE’ Plenković o zaštiti dužnika: ‘Imate Agenciju za zaštitu osobnih podataka, neka oni o tome nešto kažu’

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je u ponedjeljak informaciju o curenju podataka iz Agencije za naplatu potraživanja  EOS Matrix, istaknuvši da će se ove godine donijeti zakon za zaštitu dužnika, čime će se u hrvatski zakonodavni sustav transponirati europska direktiva.

“Prema planu zakonodavnih aktivnosti, Ministarstvo financija je predvidjelo donošenje zakonskog propisa u trećem kvartalu. Ono će, sukladno postojećoj europskoj direktivi, predložiti zakonski okvir za bolju zaštitu dužnika”, rekao je Plenković nakon sjednice šireg Predsjedništva HDZ-a.

Istaknuo je kako nadležna tijela moraju utvrditi kako i zašto ti podaci cure.

“Imate Agenciju za zaštitu osobnih podataka, neka oni o tome nešto kažu, a imate i drugih tijela, neka se oni o tome očituju”, istaknuo je Plenković.

Nakon toga se osvrnuo i na Zakon o osobnim asistentima koji se ovaj tjedan nalazi u saborskoj proceduri, istaknuvši da se njime širi broj korisnika.

“Sadašnjim zakonom obuhvaćeno je 4 tisuće korisnika, dok se prema predloženom zakonu, njihov broj penje na 14 tisuća”, napomenuo je.


Dodao je i kako se razina financijske podrške od sadašnjih 20 milijuna penje na 156 milijuna eura. Naveo je kako su reakcije niza udruga koje se bave tom tematikom, većinom zadovoljne.


Komentari