Zagrepčani, pripremite duge rukave! Stiže nam kraj ljeta

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrvatski meteorolozi upozoravaju kako nas idućeg tjedna čeka zahladnjenje praćeno obilnom kišom koja bi mogla uzrokovati poplave, a Državni hidrometeorološki zavod za kraj klimatološkog ljeta najavljuje “dinamične i nagle promjene vremena”.

“Ovo je ljeto, kao i godina, po mnogočemu drugačije. Nakon srpnja i kolovoza u kojima je bilo izmjena hladnijih dana od prosjeka za doba godine s iznimno visokom temperaturom zraka pa i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom te obilnom oborinom, završetak klimatološkog ljeta bit će u znaku izražene južine pa nagle promjene vremena”, ističe se u petak u priopćenju na mrežnim stranicama DHMZ-a.

Ispred frontalnog sustava nad zapadnom Europom s jugozapadnim strujanjem u naše krajeve pritječe izrazito topao zrak pa će tijekom vikenda u većini krajeva biti vruće, osobito na Jadranu i istoku zemlje uz opasnost od toplinskog vala koji može djelovati na zdravlje. Noći će duž obale biti tople, nerijetko i vrlo tople pa se temperatura zraka ponegdje neće spuštati ispod 25 Celzijevih stupnjeva. Danju će temperatura biti viša od 30, na istoku zemlje ponegdje i oko 35 Celzijevih stupnjeva.

Prevladavat će sunčano te razmjerno vjetrovito uz umjeren i jak jugozapadni vjetar, na Jadranu jugo, ali uz jači razvoj oblaka ponekog će pljuska biti na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru.

S približavanjem frontalnog sustava, u nedjelju će sa zapada oblaka biti postupno sve više, pljuskovi će poslijepodne na zapadu zemlje biti češći i ponegdje izraženiji, dok će jugo još ojačati pa mjestimice biti i olujno uz valovito i jače valovito more.

U ponedjeljak pljuskovi, grmljavina, jak vjetar

U noći na ponedjeljak i tijekom prijepodneva kiše i pljuskova bit će u većini krajeva zemlje, pritom će biti i izraženih pljuskova s grmljavinom praćenih obilnom oborinom i prolazno jakim vjetrom. Iz DHMZ-a upozoravaju kako veće količine oborine u kratkom vremenu lokalno mogu uzrokovati pojave bujičnih i urbanih poplava, a u toj oborinskoj epizodi do kraja ponedjeljka može pasti i više od 50 milimetara kiše.

Nakon prolaska fronte, u drugom dijelu ponedjeljka vjetar će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, najprije u unutrašnjosti, a do kraja dana i na Jadranu. Sa sjevera će stići osjetno hladniji zrak s kojim će se temperatura zraka sniziti pa će od utorka biti osjetno svježije, osobito u unutrašnjosti gdje će najviša temperatura zraka biti uglavnom između 19 i 24 Celzijeva stupnja.

S obzirom na potencijalno opasne vremenske pojave, iz DHMZ-a upozoravaju na oprez u prometu tijekom sljedećih dana, te preporučaju praćenje prognoza i upozorenja na mrežnim stranicama i Twitter profilu Zavoda.


Komentari