Zagrepčani ponovno na vrhu: Objavljen iznos plaća po županijama

Tržnica Dolac, ilustracija (Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX)

Redovno praćenje prosječnih neto plaća u Hrvatskoj, Državni zavod za statistiku (DHMZ) je pojačao objavom najnovijih podataka u trećem tromjesečju.

Podaci su raspoređeni prema županijama.

Poduzetnici šokirali upozorenjem: Tisućama radnika u siječnju bi mogla kasniti plaća

Tako je mjesečna neto plaća tijekom rujna, u prosjeku iznosila 1156 eura.

Na godišnjoj razini, riječ je o nominalnom porastu za 14.2 posto, ali je rujanska plaća nominalno bila niža za 0.6 posto te reealno za 1.1 posto u usporedbi s ovogodišnjim kolovozom.


Dobra plaća najbolje motivira svakog radnika (Foto: Duje Klaric / CROPIX)

Zagrepčani u prosjeku dobivaju 1343 eura neto

Što se tiče podjele podataka u trećem tromjesečju ove godine prema županijama, DHMZ je istaknuo da je, u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, najveći porast prosječne neto plaće zabilježen u  Brodsko-posavskoj županiji.

Neki nemaju ni toliku plaću: Zaposlenici ove tvrtke dobit će božićnicu od čak 1670 eura

Tamo je neto plaća u prosjeku porasla za 16.8 posto, a poraste su redom zabilježile i  Vukovarsko-srijemska (16.3 posto), Bjelovarsko-bilogorska (15.5 posto), Šibensko-kninska i Sisačko-moslavačka (obje za 15.3 posto) i Virovitičko-podravska  županija u kojoj je prosječno neto plaća porasla za 15.2 posto.

Neto plaće po županijama (Screenshot: DHMZ)

No, unatoč ovim porastima, Grad Zagreb je i u ovom tromjesečju isplatio najvišu neto plaću koja u prosjeku, po zaposleniku u pravnim osobama iznosi 1343 eura.

Zagrebačka županija je isplatila drugu najveću plaću, od čak 1168 eura u prosjeku, a u vrhu je i Primorsko-goranska županija s 1155 eura. Među rekorderima su redom još smješteni i Karlovačka (1131 euro), Krapinsko-zagorska (1117 eura) te Splitsko-dalmatinska županija (1102 eura).


Komentari