Zagreb u vrhu nezahvalne liste: Proglašen jednim od najgorih gradova za život

Stanovi u Zagrebu, ilustracija (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Prema istraživanju koje je proveo britanski magazin The Economist, Zagreb se nalazi među najgorim gradovima za život u Europi zbog izuzetno visokih troškova.

Naime, Zagreb se našao na četvrtom mjestu nezahvalne liste od njih 35, a čini se da od nas teže žive samo stanovnici Budimpšete, Praga i Lisabona.

The Economist je istraživanje proveo pomoću tzv. Carrie Bradshaw indeksa, kojim su analizirali u kojim si velikim gradovima samci mogu priuštiti najam jednosobnog stana, kao što je to pošlo za rukom zvijezdi serije Seks i grad.

Zagrepčani razmijenili iskustva o visini najma (Foto: Darko Tomas / CROPIX)

Istraživanje je otkrilo da je veći broj gradova u kojima stanovi nisu priuštivi, a tek je nekolicina njih, poput Bonna, Osla, Berlina i Beča, ušla u pozitivnu kategoriju.

Do tih su podataka došli tako da su izračunali prosječnu preporučenu plaću unajmljivača. Naime, pretpostavili su da samci ne bi trebali potrošiti više od 30 posto svoje plaće na plaćanje stanarine, a prosječna preporučena plaća s tim u vidu nakon oduzimanja 30 posto ne bi smjela biti nedostatna za lagodan život.

Stanarine u Zagrebu skočile

Prosječnu plaću zatim su u svakom gradu usporedili su s prosječnom preporučenom godišnjom plaćom, a što je rezultat viši, to je lakše unajmiti stan po povoljnoj cijeni.


Budimpešta je tako proglašena najgorim gradom za život jer ima najveću stopu inflacije, a nedovoljno velik iznos prosječne neto plaće građana (1060 eura). Na posljednjem mjestu liste našao se Njemački grad Bonn, u kojemu je prosječna plaća dovoljno velika da tamošnji stanovnici nemaju problem s održavanjem lagodnog života nakon plaćanja

Zagrepčani imaju najveću prosječnu plaću u Hrvatskoj: Moglo bi vas iznenaditi kolika je

Što se Zagreba tiče, prema posljednjim podacima prosječna neto plaća iznosi 1380 eura, no cijene najma stanova su jako skočile te samac danas za stanarinu mora prosječno izdvojiti oko 500 eura, zbog čega mu ne ostaje dovoljno novaca da si pokrije sve životne troškove i živi lagodno.


Komentari